(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

קמינו דה סנטיאגו - התכלס

רוצים לחוות את הקמינו דה סנטיאגו אבל מרגישים שחסר לכם מידע? "קמינו דה סנטיאגו - התכלס" ינסה לסגור לכם את הפינה הזאת.

תאריך הטיולSeptember 2022
משך הטיול11 ימים
עונה מומלצתאפריל עד אוקטובר שימו לב שביולי אוגוסט השביל יהיה עמוס...

הקדמה

אז קמינו התכלס הוא לא סיפור דרך רגיל, אני לא אספר לכם מה קרה בכל יום, איפה הלכתי, מה זה בכלל הקמינו ולמה אנשים צועדים אותו. אלא אנסה להביא את כל המידע שאתם צריכים לדעת מקבלת ההחלטה ועד הצעד האחרון בסנטיאגו.
חלק מהקונספט של קמינו התכלס יהיה להביא את המידע בצורה עניינית וקולעת. בואו ניתקע לרגע קטן על המילה - קולעת. יש הרבה דרכים שונות ללכת את הקמינו, אחד ישלח את התיק שלו לאלברגה הבאה, אחת אחרת תכין ארוחות ערב בעצמה והשלישי בכלל ירכב על אופניים. לכל אחד מאלה "קולעת" יראה קצת אחרת...
כדי שנבין מה זה "קולעת" שלי אספר לכם קצת עליי ועל איך תכננתי לצעוד את הקמינו. אז ככה, אני בן 22 לאחר שירות צבאי קרבי שהיה לו קצת חופש לפני שמתחיל שנה ראשונה באוניברסיטה. בהתאם לכך תכננתי לצעוד ברגל, לא פחדתי מימים ארוכים, ניסיתי לא לבזבז ערימות של כסף (בכל זאת סטודנט לעתיד...) ולכן חסכתי איפה שיכולתי (חוץ מבאוכל ושתייה ששם די התפרעתי).
אני מאמין שמי שיש לו רקע וכוונות כמו שלי ימצא את קמינו התכלס מאוד מועיל ומי שרוצה ללכת בסגנון שונה אולי קצת פחות, אך עדיין יהיה הרבה מידע שרלוונטי לכל צועד.
אז חשוב לזכור שקמינו התכלס נכתב מתוך נקודת מבט של הבחור בן 22 אחרי צבא וכו' וכו' וכו'...

דבר נוסף חשוב, אני לא מתיימר להיות מאסטר הקמינו הלאומי שלנו, למעשה צעדתי רק בקמינו אחד (הפורטוגלי) ורק מפורטו (מקטע שהוא בערך שליש מהאורך הכולל). אך בכל זאת אני מאמין שזה מספיק ניסיון על הקמינו כדי להסביר לאחרים עליו + הניסיון והידע מהפורטוגלי יתאים גם לרוב השבילים האחרים ולא יהיה שונה מהם (לפחות ככה אמרו לי החברים שהכרתי בדרך).

קמינו התכלס הולך להיות בנוי בצורה של פרקים כאשר כל פרק הוא נושא אחר שאם אני הייתי יוצא לקמינו בפעם הראשונה הייתי שמח לקרוא עליו קצת.

אז יאללה בואו נתחיל לדבר תכלס!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

מה הקמינו שנכון לי?

החלטתם שבא לכם על הקמינו? תענוג, רק על איזה אחד כדאי לי לצעוד?

כל אחד צריך לבחור את הקמינו שמתאים לו לפי השיקולים שלו. בואו נצלול קצת לשיקולים-

1. מה אתם רוצים לראות? - ערים גדולות, יערות, חופים, הרים וכו'. כל קמינו יראה קצת אחרת. אחד הולך צמוד לחוף, השני עובר בהרבה אתרים היסטוריים ובשלישי תצטרכו לטפס על הרבה הרים. ספויילר, כנראה שברובם תמצאו שילובים של רוב הדברים.

2. פופלריות השביל- בכל שביל כמות הצועדים תהיה שונה. יש כאלה שיעדיפו לצעוד באחד פחות פופולרי ויש שיעדיפו לפגוש כמה שיותר אנשים. סתם לדוגמא, בגלל שטיילתי לבד העדפתי לצעוד באחד מהשבילים היותר פופולרים כדי לפגוש יותר אנשים בדרך ולחבור אליהם.

3. זמן ומרחק- כמה זמן יש לי ללכת וכמה מרחק אני רוצה ללכת? היתרון בקמינו הוא שאפשר להתחיל בכל נקדוה עליו. לצורך הדוגמא לשיקול זה נדבר עלי, טסתי במגבלת זמן של שבועיים, יכולתי לבחור לצעוד על הדרך הצרפתית בנקודה שנמצאת באזור ה200-300 קילומטר מסנטיאגו אך בגלל שהמקטע מפורטו לסנטיאגו הוא באורך 260 ק"מ בחרתי לשמור את הדרך הצרפתית לפעם הבאה וכך אוכל לצעוד את כל אורכה המלא.

4. חודש בשנה- החודש בשנה יכול להשפיע, למשל מזג אוויר, יולי אוגוסט בפורטוגל הם חודשים חמים מאוד. דוגמא נוספת היא חודשי הפתיחה של אלברגות (האכסניות שבהם תישנו כל לילה) יש שבילים שאלברגות ציבוריות יכולות להיות סגורות בחודשים מסויימים.

אלו השיקולים שהיו לי בבחירה, מפה כל אחד יכול להוסיף שיקולים או להחסיר אך תמיד חשוב לקרוא מידע ולנסות להתאים הדרך שבה תלכו לרצונות שלכם.

רשימה קצרה של הדרכים הפופלריות יותר לפי סדר (נכון לשנת 2021), מפה תלכו קצת לגוגל לעשות עבודת מחקר עליהן או על אחרים.

1. הדרך הצרפתית - Camino Francés
2. הדרך הפורטוגלית- Camino Portuguese
3. הדרך הצפונית- Camino del Norte
4. הדרך האנגלית- Camino Ingles
5. הדרך המקורית- Camino Primitivo

המלצה לרשימת ציוד

בפרק הזה נדבר על רשימת ציוד, לא הרגשתי שהיה חסר לי כלום או שהבאתי דברים מיותרים. נעבור עכשיו על מה שארזתי, זאת יכולה להיות רשימת ציוד בסיסית ונוחה להשתמש בה.

חשוב לשים לב למשקל של התיק, הרבה אתרים ואנשים ממליצים לא לעבור את 10% ממשקל הגוף, לי היה באזור ה11-12% ואני עדיין כאן כדי לספר אבל אין ויכוח שככל שהתיק יהיה קל יותר כנראה שהגוף שלכם יודה לכם על כך.

עכשיו לרשימה:

1. תיק גב- אני השתמשתי בתיק של 50 ליטרים של דקטלון. הדגש החשוב הוא על המערכת גב שלכם, תשקיעו בגב שלכם, מערכת גב טובה תוריד הרבה מהעומס ממנו ותתן לכם הרגשה יותר נוחה וטובה במהלך הצעידה.
2. תיק קטן\פאוץ'- כשתרצו להסתובב בעיר או אפילו כדי לקחת את הציוד החשוב שלכם (ארנק, דרכון וכו') למקלחת כדי למנוע אפשרות לגניבה.
3.ליינר\סדין\שק שינה- אני בחור שחם לו וטיילתי בתקופה די חמה ככה שליינר הספיק לי כדי להרגיש סטרילי ובו זמנית לא למות ממכת חום.
4. 3 חולצות מנדפות.
5. 2 מכנסי טיול מתפרקים.
6. פליז דק- לחימום.
7. מעיל גשם\פונצ'ו- גשם לא מבטל יום הליכה! (אלא אם יש לכם את פריווילגיית הזמן לזה ואתם עשויים מסוכר). מעיל גשם עשה את העבודה בשבילי, שמתי אותו ואת כיסוי הגשם של התיק והכל נשאר יבש כשירד גשם.
8. 3 תחתונים וגרביים
9. כפכפים- שימשו אותי גם למקלחות וגם להסתובבות אחר הצהריים/ערב במקום בו ישנו. חשוב לתת בסוף היום לרגליים להתאוורר.
10. פנס- יכול לשמש להתארגנות בלילה\בבוקר באלברגה. שימו לב שאם תצאו מוקדם בבוקר כנראה עדיין יהיה חושך, לא תמיד יהיו מנורות רחוב, יכול להיות שבדיוק תהיו ביער, לכן גם אם לא תשתמשו בו הרבה הוא יציל אתכם בבוקר החשוך שכן תצטרכו אותו.
11. כובע- תהיו חכמים בשמש.
12. נעליים- אני טיילתי עם נעלי הרים והיה ממש נוח ואחלה. האם חובה נעליים גבוהות? לא... והאמת שאפילו הייתי מעדיף נמוכות אם היו לי. במה אין התבלבטות לדעתי? בחסינות למים, ללכת עם גרביים רטובות זה סיוט שאתם לא רוצים לחוות.
13. בקבוק מים- אני הלכתי עם בקבוק פלסטיק 1.1 ליטר. לא היה שלב שהיה לי חסר. כן חשוב למלא בכל הזדמנות (ויהיו הרבה הזדמנויות כל יום) כדי שלא תגיעו למצב שאין לכם מים.
14. אוזניות- לא חובה כמובן, אבל לי זה הוסיף (מדי פעם לשמוע את המוזיקה שאני אוהב במיטה או לראות סרטים בטיסות).
15. מטען לטלפון- השקעים הם כמו בישראל אז לא צריך מתאם. לגבי מטען נייד, לי לא היה חסר אבל כנראה שמבחינת שימוש אני נמצא מתחת לממוצע אז תחליטו בעצמכם.
16. בגדים לשינה- לא חובה, הרבה אנשים ישנים עם הבגדים של היום הבא, לי אישית היה יותר כיף עם הגופייה והמכנס באגס באני שלי.
17. בגדים לערב- לא חובה, לי היה יותר כיף לשבת בבר עם טי שירט מגניבה וג'ינס קצר. הרבה אנשים משתמשים באחד הסטים שאיתם הם גם הולכים.
18. מגבת- כנראה לא תקבלו מגבות באלברגות הציבוריות אז תביאו אחת משלכם עדיף דקה שמתייבשת מהר.
19. היגיינה- שמפו, משחת שיניים, מברשת שיניים, דאודורנט וכל דבר הגייני אחר שאתם צריכים.
20. ארנק- תוודאו שיש לכם כרטיס אשראי שאפשר למשוך איתו כסף בכספומטים בחו"ל.
21. דרכון
22. עזרה ראשונה- לי היה קלמר קטן עם כמה פלסטרים, מחט (לשלפוחיות), מגבונים של אלכוהול קטנים לחיטוי, כדורים לשיכוך כאבים וכדורים לאלרגיה. לי זה הספיק, אבל כל אחד ומה שהוא צריך מהבחינה הזאת.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

אפליקציה

מקור המידע העיקרי שהשתמשתי בו בזמן הקמינו היה אפליקציה בשם "Buen Camino".
זאת האפליקציה הראשונה שהורדתי ולא הרגשתי שחסר לי עוד משהו ולכן היא גם היחידה שניסיתי להשתמש בה. הרבה אנשים שפגשתי השתמשו באפליקציה בשם "Camino Ninja", מי שלא מסתדר עם האפליקציה שאני השתמשתי בה מוזמן לנסות את האופציה השנייה.
שימו לב כי יש בה מידע ומפות של כל שבילי הקמינו ולא רק לדרך הפורטוגלית.

יש הרבה דברים שהיא מציעה (ניתן לראות באחת התמונות המצורפות לפרק את סרגל האפשרויות). אני אפרט מה היו השימושים העיקריים שלי באפליקציה.

1. מפה- יש אפשרות להוריד את המפה לטלפון וכך לא להיות תלויים באינטרנט.
2. מידע על אלברגות- מיקומים, מחירים, כמות מיטות, האם יש מכונת כביסה, האם יש וויפי וכו'.
3. תכנון הליכה- האפליקציה מציעה לכם את מסלול ההליכה המומלץ בעיניה אך ניתן גם לערוך לפי רצונכם.

מילה קטנה ואחרונה עליה, כל מי שיגיד שהיא קצת מסורבלת ולא נוחה אני לא אוכל להגיד לו שהוא טועה. אחרי קצת משחקים איתה אתם תבינו את כוונת היוצר. האם היא האפליקציה הכי טובה בעולם? התשובה היא לא, אבל לדעתי היא לגמרי מספיקה.

דרכי הגעה

פה לא אוכל להרחיב הרבה, כל אחד יבחר את הטיסה שמתאימה לו (מחיר, זמן, קונקשיין וכו').

כן אוכל להמליץ על גוגל מפס (Google Maps). הכנסתי לו מסלול מנמל תעופה פורטו לקתדרלה, הציע לי את כל האופציות הקיימות כולל מטרו (שבה בחרתי), אוטובוסים, מוניות ואפילו מסלול הליכה.

שימו לב, יש רכבת מסנטיאגו למדריד יכול להיות שתוכלו לחסוך כסף על ידי נסיעה ברכבת במקום טיסה מסנטיאגו.

דרכון עולה רגל

סיימנו עם ההכנות למסע, טסנו והגענו לנקודת ההתחלה. השלב הבא יהיה להשיג דרכון עולה רגל. ניתן להשיג אותו בכל מיני מקומות, קתדרלות, אלברגות, בתי קפה וכו'. את שלי לקחתי מהקתדרלה של פורטו (עולה 2 יורו). תעשו חיפוש באינטרנט איפה אפשר להשיג דרכון כזה בסמוך לנקודת ההתחלה שלכם.

בדרכון הזה אתם תאספו חתימות בדרך, בקתדרלות, באלברגות, בתי קפה וכו'. כדי לישון באלברגות הציבוריות חייבים דרכון עולה רגל. בנוסף ככה יוכלו לאמת שהלכתם ברגל לסנטיאגו ותהיו זכאים לקומפוסטלה שלכם (התעודה שמוכיחה שהלכתם את הקמינו ושיש לה עוד משמעויות וכמו שרשמתי חשוב שתדעו מה זה הקמינו לפני שתצעדו בו אבל אני לא הולך להסביר בעצמי).
ושימוש נוסף הוא היותו אחלה של מזכרת שמראה איפה הייתם לאורך הדרך.

בגדול שמעתי על אנשים שבוחרים לצעוד ללא הדרכון (לינה באלברגות פרטיות ובלי קומפוסטלה בסוף). אבל בכנות, זה חלק מהעניין ומהמסע אז פשוט תדאגו לצעוד עם אחד כזה.

לינה

מבחינת לינה כנראה שתישנו רוב הזמן באלברגות (אכסניות). יש ציבוריות ויש פרטיות. לרוב הציבוריות הן הזולות יותר ואי אפשר לשמור מיטות זאת אומרת אם יש 36 מיטות, 36 האנשים הראשונים שיגיעו יקבלו מיטה. בפרטיות לעיתים ניתן לתאם הגעה מראש, בעונות העמוסות אפשר לנסות לתאם מראש (לרוב צריך הרבה זמן מראש) כדי לוודא שתמיד יהיה לכם מקום לינה. אני הלכתי בעונה פחות עמוסה ולכן לא חששתי ממחסור במיטות וישנתי באלברגות הציבוריות.

אני ממליץ לישון באלברגות ציבוריות, שם יהיה סיכוי גדול יותר שתכירו אנשים שצועדים בקמינו ותתחברו אליהם. בנוסף, הן זולות יותר ברוב המקרים משאר פתרונות הלינה הקיימים וגם זה היה לי חשוב.

מבחינת מחירים, רוב האלברגות הציבוריות שישנתי בהן עלו בין 8-10 יורו. המחירים של האלברגות הפרטיות היה בממוצע בין 14 ל16 יורו. חדרים פרטיים לפי הזיכרון שלי עלו 30-50 יורו בדרך כלל.
כדי לישון באלברגה ציבורית צריך דרכון עולה רגל, מי שמתכנן ללכת בלי יצטרך למצוא אלברגה פרטית.

טיפ קטן, ביום הראשון שלי תכננתי לישון בעיירה מסוימת. בדרך פגשתי בחורה נחמדה שאמרה לי שבעיירה הזאת יש שתי אלברגות ומספר המיטות בשתיהן ביחד הוא 36, היא המליצה לי לעצור שני קילומטרים קודם באלברגה עם 60 מיטות. לשמחתי הקשבתי לה, האלברגה התמלאה לגמרי עד סוף היום. יכול להיות שאם הייתי ממשיך בתכנון המקורי הייתי מוצא את עצמי ממשיך לעיירה הבאה או חוזר אחורה כדי למצוא אלברגה פנויה (שזה יכל להיות מבאס מאוד).
אז תבדקו שבמקומות בהם אתם מתכננים לסיים את היום יש מספר גדול של מיטות כדי שלא תתבאסו...

ניווט

יש סימון שבילים מעולה לקמינו (לפחות בפורטוגלי ומאמין שבכל שאר הדרכים הפופולריות גם כן).
סימון השבילים הוא חץ צהוב, לפעמים זה יהיה רק חץ ולפעמים גם יהיה איור של צדף. בכל פנייה יהיה סימון ואם אין פניות אז כנראה שתפגשו חץ שמצביע ישר כל 200 מטר.
למי שדואג שהוא לא ימצא את הדרך, שיסיר דאגה מליבו.
ומי שרוצה ממש ללכת על בטוח יש את האפליקציה עם המפה, תוכלו לראות את המיקום העצמי ואת השביל במפה ככה שהייתי אומר שכמעט לא אפשרי לטעות בדרך.

אוכל ומים

נתחיל במים, כמו שרשמתי ברשימת הציוד בקבוק של 1 ליטר יספיק. חשוב למלא בכל מקום שאפשר, מי ברז לרוב אמורים להיות טובים לשתייה אלא אם כן נאמר אחרת.
אעיד על עצמי ש99 אחוז מהמים ששתיתי מולאו מברז ולא היו לי כאבי בטן ,הקאות, מחלות וכל דבר אחר לא נעים מהם.

לגבי אוכל, אין טעם לסחוב אוכל ל3 ימים על הגב. כל כמה קילומטרים בודדים יהיה לכם איפה לעצור ולאכול.
נשנושים בדרך יתקבלו בברכה על ידי החברים שלכם וגם ישפרו את ההרגשה שלכם אז תתפנקו בכמה צימוקים ואגוזים (וחובבי הז'אנר יכולים גם שוקולד).
בכל האלברגות שהייתי בהן היה מטבחון לבישול לאלו שלא עצלנים מדי. לאלו שכן, לכו לרחוב כנראה תמצאו מקום טוב לשבת לאכול בו.
חלק מהמסעדות יציעו בתפריט שלהן Pilgrim's Menu, תקבלו מנה ראשונה (לרוב מרק), מנה עיקרית (תבחרו בין בשר לדג) ושתייה (יין, בירה וכו'). התפריט הזה לרוב זול יותר מהתפריט הרגיל של המסעדה (המחירים לרוב נעו בין 8 ל12 יורו לארוחה כזאת).

שגרת המזון שלי על הקמינו נראתה כך: בבוקר תמיד עצרנו לקפה וארוחת בוקר, ארוחה יחסית גדולה ומשביעה. ברוב הימים ביקשתי שיכינו לי סנדוויץ' טייק אווי לצהריים (יש להם סנדוויצ'ים ענקיים שם אז תמיד שבעתי בצהריים). בערב היינו עצלנים ולא בישלנו אז אכלנו במסעדה ארוחה גדולה (ומלא בירה!).

העדפות מזון (צמחוניים, טבעונים וכו'). אני אוכל הכל מהכל, אבל פגשתי אנשים צמחוניים בשביל אז זה אפשרי. טבעוניים לא פגשתי אז לא אוכל לעזור בעניין הזה.

כשרות, מן הסתם תעודת כשרות אין למסעדות שם, לגבי בשר וחלב/בשר לא כשר. אפשר לבקש שלא ישימו גבינה עם בשר ולא היה מקום שמכר רק חזירים כך שתמצאו פרות, עוף, דגים וכו'. אני לא שומר כשרות ולא פגשתי ישראלים ששומרים בדרך אבל אני מאמין שזה אפשרי.

כסף

אחד הדברים שהיו לי הכי חשובים לפני היציאה היה עניין הכסף. הקמינו לא יקר, המחירים בפורטוגל וספרד היו בערך שליש בכל דבר מהארץ (חוץ מבמקומות תיירותיים).
כן חרגתי מהכסף שחשבתי להקצות אבל לא יכולתי לוותר על ערבים באלברגות וברים עם כל החברים ומלא בירות ויין.

בגלל שכמות הימים שכל אחד יצעד על הקמינו היא שונה אדבר על עלות יומית בסיסית (כלומר בלי מותרות כמו מלא בירה).

אלברגה ציבורית 8-10 יורו
אוכל 15-20 יורו (אם תחליפו את המסעדה בערב בבישול באלברגה המחיר יהיה נמוך יותר)

תכלס אלו ההוצאות הבסיסיות שיהיו לכם כל יום. 35-40 יורו ליום לדעתי יהיו יותר ממספיק ואפילו יפנקו אתכם.

כביסה

ברוב האלברגות שהייתי הייתה אופציה לכביסה ידנית וכביסה במכונה. כביסה ידנית היא בחינם והפעלת מכונת כביסה תעלה באזור 2-3 יורו (כנ"ל מייבש אם קיים). המכונות הן לא אישיות, תמצאו אנשים שיחלקו איתכם מכונה וככה הכביסה תצא זולה יותר. אישית העדפתי להתחלק עם אנשים על מכונת כביסה מאשר כביסה ידנית כי הכביסה יוצאת לטעמי קצת יותר טוב אז אוכל להגיד שהיה שווה את החצי יורו פעם בשלושה ימים.
באלברגות שעשיתי בהן כביסה תמיד היה נוזל כביסה ככה שלא הייתי צריך לסחוב, מאמין שכך זה ברוב האלברגות.

זה כל כך קל

בגדול לצאת לקמינו זה כל כך קל, זה היה הטיול הראשון שלי לבד וקצת חששתי אבל אחרי יום אחד קולטים איך הכל עובד ואז מה שישאר זה נטו כיף.
אתם תראו שבשנייה שתתחילו הכל יסתדר!

אני מקווה שקמינו התכלס עזר לכם ונתן לכם קצת וודאות לגבי כמה דברים.
אם חסר משהו יש המון מידע בגוגל. בנוסף, צירפתי לינק לקבוצה של ישראלים על הקמינו, תוכלו להיעזר בה ולקבל גם תשובות בעברית.

עוד שנה שנתיים מאמין שכבר אצעד את הקמינו הבא שלי, מבטיח לנסות לעדכן את המידע שנמצא כאן אחריו.

אז כמו שאומרים...
Buen Camino!

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )