(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

נחל צאלים

מהעיר ערד לעבר בקעת ים המלח. טיול יפייפה אל הקניונים ונקיקי הסלע המסתוריים בנחל צאלים, מהיפים שבנחלי מדבר יהודה

תאריך הטיולFebruary 2012
משך הטיוליומיים
עונה מומלצתאחריי שיטפונות (פברואר- אפריל)

הגעה לתחילת מסלול

נחל צאלים טומן בחובו מגוון מסלולים, כך שכל אחד יכול לבחור מה מתאים לו לפי משאת נפשו והזמן שברשותו.
המסלול הארוך ביותר מתחיל סמוך לעיר ערד- בסימון שבילים ירוק שיוצא 2 ק"מ צפונה מערד, ישירות מכביש מס' 3199 (הכביש שיוצא מהעיר ערד לעבר בית הקברות, כפר הנוקדים ומצדה). בחירה באפשרות הראשונה תוביל אותנו ביום הראשון ליובליו העליונים של נחל צאלים- אפשרות מומלצת ויפה, אך ארוכה מאד ודורשת יציאה למסלול כבר בשעות הבוקר המוקדמות.
אפשרות אחרת קצרה יותר - לצאת מכפר הנוקדים (נמצא על המשכו של אותו הכביש, ניתן להגיע למקום במונית מערד) דרך סימון שבילים אדום שנע צפונה.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

אל הגבים שבנחל צאלים

לא משנה באיזו אפשרות תבחרו- הכי חשוב לבדוק לפני היציאה לטיול שיש גבים בנחל! מים בלב המדבר ללא ספק יהפכו את הטיול לחוויה בלתי נשכחת.

במידה ובחרתם באפשרות השנייה (יציאה מכפר הנוקדים)- תעלו על דרך עפר לכיוון צפון (ממש סמוך לשלט כתום "שמורת מדבר יהודה") עד שתפגשו בשביל ג'יפים (סימון שבילים אדום) משמאלכם ותמשיכו איתה כקילומטר עד לבור עטין- ככל הנראה תמצאו את הבור ריק ממים, אבל זו נקודת צל נהדרת לארוחת בוקר!
מבור עטין נמשיך קילומטר צפונה לכיוון הר צפירה ומשם נפנה צפון מערבה ונתחבר לדרך להולכי רגל שיורדת ליובליו העליונים של הנחל, מסומנת בצבע ירוק.

אלו מביננו שיגיעו למקום תקופה קצרה אחריי שיטפון בנחל יפגשו בעשרות גבים ביובליו העליונים של הנחל. נמשיך על אותו השביל, לאחר כקילומטר וחצי הוא מתעגל מזרחה (עם הנחל).

בירכת צפירה

כעבור הליכה ממושכת בנחל נגיע למפגש עם דרך לכל רכב שחורה.
נחצה אותה ונטפס בסימון שבילים ירוק לעבר בריכת צפירה. לשים לב כי בסוף הטיפוס יש לרדת עם השביל הירוק (מעברו השני של הרכס) לכיוון בירכת צפירה ולא לפנות לסימון שבילים בצבע כחול.
הירידה לבירכת צפירה תלולה, כוללת יתדות והליכה בסמוך למצוק.

אחריי שטבלנו - נחזור לדרך לכל רכב (סימון שבילים שחור) ונעלה איתה דרומה, נחבור לדרך להולכי רגל המסומנת בירוק ונעלה לחניון הלילה.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

היום השני- מבירכת צפירה לנחל צאלים תחתון

נצא מחניון בירכת צפירה צפונה, חזרה לטיפוס הקצר שעשינו אתמול לעבר בירכת צפירה. הפעם במקום לרדת לבריכת (בסימון השבילים הירוק) נמשיך על דרך המסומנת בצבע כחול שיורדת לכיוון נחל צאלים ובירכת נעמה.
אומנם ההליכה ביום השני היא ברובה בשמש, אבל שני קילומטרים אחריי שעלינו על הדרך הכחולה- מחכה לנו פינת צל ענקית לארוחת בוקר בבריכת נעמה.
מבריכת נעמה נמשיך ללכת מעל יובליו הנחל לכיוון צפון מזרח, וכעבור 3 ק"מ נרד בתלילות להתרעננות בעין נמר.

נחל צאלים תחתון

ההליכה בחלקיו התחתונים של נחל צאלים יפה לא פחות מיובליו העליונים. במידה ונשאר לכם זמן- מומלץ ללכת דרך גיא בהק (הירידה לגיא מחייבת שימוש בחבל של כ-15 מטר) ובהמשך דרך גיא סלעים- שניהם מסומנים במפה בצבע שחור.
כמובן שקיימת גם אפשרות לקצר את ההליכה בנחל וללכת בשבילים שמקיפים אותו מכיוון דרום (ראה מפת סימון שבילים 11) אך ההליכה בנחל מומלצת מאד, ובתקופת החורף צפויה להיות מלאה בגבים נוספים.

נמשיך בנחל ונטפס לעבר חניון הלילה (שימו לב שרבים פספסו את הפנייה שמאלה לדרך שעולה לחניון הלילה. שווה להיצמד לגדה השמאלית של הנחל בשביל לא לפספס את הפנייה).
מכאן נוכל לתפוס טרמפ חזרה לכביש 90 עם מטיילים נוספים, או לצאת ברגל כ- 3.5 ק"מ עד לחיבור עם הכביש.

טיפים

  • יש להצטייד במפת סימון שבילים מס' 11- דרום מדבר יהודה
  • למעוניינים לרדת לגיא בהק ביום השני של הטיול- צריך להצטייד בחבל של כ-15 מטר.
  • לא מומלץ להשאיר מכונית בחניון בירכת צפירה (במקום פריצות רבות). רשות שמורות הטבע מארגנת שמירת מכוניות בתקופות החגים- אפשר לבדוק מראש באינטרנט.
  • יש לבדוק חשש משיטפונות לפניי היציאה למסלול בעונת החורף.
  • אפשר להתעדכן על מצב הגבים בנחל דרך בית ספר שדה עין גדי- 08-9975886, או באתר הפייסבוק של הביס"ש.
  • על מנת לא להיכנס לחושך בנחל צאלים- כדאי לצאת מעין נמר עד השעה 14:00 לפי שעון חורף, 15:00 לפי שעון קיץ.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )