(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

נחל עקרבים ומעלה צפיר

טרק יומי ארוך ומאתגר שמקיף את הכביש המיתולוגי לאילת.

תאריך הטיולDecember 2021
משך הטיוליום אחד
עונה מומלצתנובמבר - אפריל

מבוא

בלב נוף המצלעות הדרמטי של רכס חצרה מתפתל לו מעלה עקרבים - פעם הכביש הראשי לאילת, כיום רצועת אספלט מוזנחת וחסומה לתנועת כלי רכב. תוואי הכביש, שכולל עשרות פיתולים בזוויות חדות, נועד להתגבר על מכשול טופוגרפי שמאתגר את בני האדם משחר ההיסטוריה - ויעידו על כך המדרגות המסותתות בסלע של מעלה צפיר הסמוך ("מעלה עקרבים הרומי"), שהקמתן מיוחסת למאה השנייה לספירה.

אמנם הזמן חלף מאז ותנועת המכוניות הוסטה לצירי תנועה מתקדמים יותר, אך אזור מעלה עקרבים הוא עדיין מכשול מאתגר עבור בני האדם - לפחות המטיילים שבהם. את המדרונות התלולים שיורדים אל בקעת צין חורצים שני ואדיות מרשימים (נחל עקרבים ונחל גוב), וכל אחד מהם מציע למטיילים לונה-פארק של מצוקים, תהומות, בולדרים ובחורף גם גבי מים. רוצים לגוון? "מעלה עקרבים הרומי" הפך לשביל מטיילים נופי ועתיר אתרים היסטוריים מהתקופה הנבטית והרומית, ומהווה השלמה נהדרת לטיול המאתגר בוואדיות. כמעט אפשר לשכוח שמעבר לפינה מתחבא פלא טבע כמו המכתש הקטן...

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

פרטי המסלול

נקודת התחלה/סיום: חניון לילה מצפה המכתש הקטן, סמוך לראש מעלה עקרבים (כביש 227); שעה נסיעה מבאר שבע. מופיע כ"מצפה המכתש" ב-waze.

אורך המסלול: 18.5 ק"מ

משך הטיול: 7-10 שעות

דרגת קושי: קשה - למיטיבי לכת בלבד

הערות:
- המסלול מומלץ מאוד בימים יפים של החורף, אך אסור ומסוכן לביצוע בימי חשש לשטפונות - בייחוד המקטע של נחל עקרבים.
- כדאי לברר מראש האם נחל עקרבים וגוב שטפו בשבועות שלפני הטיול - גבים מלאים ישדרגו את חווית הטיול פי כמה. במקרה כזה, ייתכן כי תידרש חציית גבים בשחייה.

מקטע ראשון: נחל עקרבים

(4.5 ק"מ, שעתיים-שלוש)

מרחבת החניה יוצא שביל מסומן שחור דרומה ומטפס על גבעה נמוכה. ללא התראה מוקדמת ייפרש למרגלותיכם הקניון האדיר של נחל עקרבים, שמפלס את דרכו אל בקעת צין אי-שם למטה. לשם מועדות פנינו. לאחר קילומטר של מעין "טיילת נוף" פנורמית ונוחה, שובר השביל בחדות שמאלה לעבר המצוק ומתחיל בירידה תלולה מאוד לעבר ערוץ הנחל, שיש לבצע בצעדים קטנים ומדודים. כשתגיעו לערוץ - תגלו שבניגוד לאינטואיציה מטפס השביל אל הגדה הנגדית, מתעכב עליה מעט כדי לעקוף קטע בלתי-עביר בערוץ, ולבסוף צונח חזרה אל קניון הנחל, הפעם כדי להישאר.

כבר איבדנו המון גובה, אבל הקטע האתגרי למעשה רק התחיל. קניון נחל עקרבים כולל סדרת מפלים מאתגרים, אותם יורדים בסיוע יתדות ברזל אל תוך גומחות ענק שהופכות אחרי שטפונות לבריכות מים קפואות ונהדרות (כשאנחנו טיילנו היה יבש, אבל ספרו איך היה). נתיב ההתקדמות לא עושה הנחות ודורש תמרון בין בולדרים וטיפוס על סלעים משופעים בזוויות חדות. תוואי השטח, הייחודי לנחלי המצלעות, נותן הרגשה כאילו כל העולם נטוי בזווית סביבכם. חשוב לי לציין שלאורך כל הירידה בקניון הנחל לא פגשנו נפש חיה - בסופ"ש שטוף-שמש ועמוס מטיילים - וזה חריג אפילו למסלולים ברמה כזו. תגלית נסתרת מעין ההמון.

לאחר כקילומטר של ירידה איטית וזהירה בתוך הקניון, מגיע לסיומו הקטע האתגרי. נחל עקרבים פורץ מתוך הסלעים המפוסלים אל בקעת צין הרחבה, והמשך ההליכה בערוץ מתאפיין בתוואי מישורי וחסר-דרמות.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

מקטע שני: בקעת צין

(5 ק"מ, שעה-שעתיים)

הליכה קצרה ממפתח קניון נחל עקרבים תוביל אתכם אל פיצול שבילים כחול-שחור, בו יש להמשיך עם הסימון השחור ימינה. השביל הצר הופך לדרך עפר שמטפסת על גדת הערוץ (עלייה תלולה וקצרה מאוד), ולאחר מכן ממשיכה בתוואי מישורי וקליל שמאפשר "למתוח רגליים". בפיצול השבילים הבא, כעבור 1 ק"מ, יש לנטוש את הסימון השחור ולפנות ימינה בכחול.

הדרך שאנו הולכים בה מכונה "ציר המצלעות", והיא מתפתלת לאיטה למרגלות המדרונות שזה עתה ירדנו. פה ושם נקטע המישור לטובת חציית ערוצי נחלים רדודים וחסרי-שם, בהם אפשר למצוא פינה יפה להפסקת בוקר מאוחרת. משמאל משתרעת בקעת צין רחבת הידיים. הכתם הירוק שניתן להבחין בו בלב הבקעה הוא לא פאטה מורגנה - אלא נווה המדבר של עין עקרבים/עין צין, מעין מיני-ג'ונגל של צמחיה ומים זורמים בלב מדבר (אין מה לפתח ציפיות - המים לא נקיים, אבל המקום יפה ושווה ביקור בטיולכם הבא באזור).

כ-2.5 ק"מ מפיצול הדרכים האחרון תעברו דרך חניון לילה, וקילומטר וחצי נוספים יובילו אתכם אל תחתית הפיתולים של כביש מעלה עקרבים. מעבר לכביש בולט מבנה קשתות מרשים המכונה "רוגם צפיר" - שרידי מצודה וחאן מהתקופה הרומית-נבטית, שמשמש אבן-דרך לתחתית הפיתולים של מעלה צפיר. שווה להתעכב כאן מעט לפני תחילת הטיפוס.

מקטע שלישי: מעלה צפיר ("מעלה עקרבים הרומי")

(4 ק"מ, שעתיים-שלוש)

במפגש עם הכביש יש לפנות ימינה, ולהתקדם כ-400 מ' לצדו עד לרחבת החניה בתחילת מסלול נחל גוב. המסלול הקצר של הנחל מושך אליו מאות מטיילים בימים יפים של החורף, ולכן סביר שבנקודה זו לא תהיו לבד. אל דאגה, זה ישתנה בקרוב.

פונים שמאלה אל שביל מסומן כחול שיוריד אתכם אל ערוץ הנחל, ובפיצול השבילים בערוץ ממשיכים עם הכחול ומתחילים לטפס במעלה הרכס. תחילתו של "מעלה צפיר" בטיפוס "דוך" על מצלעה משופעת בנתיב תלול יחסית, שיוציא מכם לא מעט התנשפויות, ובהמשך מתמתן השביל וממשיך לצבור גובה בעקלתונים. בחלק מהמקטעים יסייעו לכם מדרגות וסימני דרך חצובים בסלע, שרידים לנתיב הקדום שקישר בין המצודות הנבטיות באזור, ומכונה "מעלה עקרבים הרומי" (על אף שנסלל במקור בתקופה קדומה יותר). מבט אל כביש "מעלה עקרבים" המודרני יאפשר לכם לאמוד את קצב ההתקדמות ולהעריך עד כמה אתם רחוקים מהפסגה.

לבסוף, לאחר כ-2 ק"מ בהם תטפסו 350 מ' גובה, תגיעו לפיצול שבילים. פנייה שמאלה בשביל מסומן שקוף (שני פסים לבנים ללא צבע ביניהם) תוביל אתכם מיד אל חורבת צפיר, ממנה תצפית עוצרת-נשימה אל בקעת צין, מרחבי הר הנגב והרי אדום שבאופק. מקום מושלם להסדרת הנשימה. עם הפסקת הצהריים מומלץ להתאפק מעט ולהתקדם עוד 1.5 ק"מ במעלה הסימון הכחול, שיובילו אתכם אל מבנה רבוע מרשים מהתקופה הנבטית/רומית - מצד צפיר. המצד נבנה בראש גבעה נישאה (488 מ') לטובת אבטחת נתיב סחר שעבר באזור, וכשתגיעו אליו ייפתח הנוף צפונה ותמצאו את עצמכם מוקפים בפנורמה מדברית של 360 מעלות. זה הזמן ליהנות מהנוף שהרווחתם ביושר.

מקטע רביעי: בחזרה לחניון

(5 ק"מ, שעה וחצי-שעתיים)

בצומת השבילים המסועפת שבמצד צפיר יש לפנות מזרחה, בעקבות סימון שבילים אדום אליו מצטרפים סימוני "שביל ישראל", שעובר כאן במקטע המחבר בין המכתש הגדול לקטן. השביל יורד מהגבעה של מצד צפיר וממשיך להתקדם מזרחה אל תוך הנוף הפתוח.

מקטע הסיום של הטיול הוא חוויה מרעננת - ארבעה ק"מ של הליכה בתוואי מתון על קו הגבעות של רכס חצרה, מוקפים במרחבי הר הנגב המזרחי. בכיוון ההתקדמות נוף מעוגל של מישורים וגבעות נמוכות שנחתם בחומת הרי אדום האדירה באופק, ובמבט אחורנית - מצוקי נחל חתירה, המכתש הגדול ורכס הכרבולת. אנחנו הלכנו את המקטע הזה שעה-שעה וחצי לפני השקיעה, והשילוב של זווית השמש עם העננים יצר משחקי אור נהדרים ששדרגו את הנוף אפילו יותר. אם אתם מטיילים בעונה (נובמבר/דצמבר) אתם עשויים להיתקל בנרקיסים לצד השביל.

המקטע מסתיים בטיפוס קצר ותלול אל ראש גבעה - רק כדי לרדת מצדה השני אל הכביש, ממש בכניסה לחניון מצפה המכתש. נותר לחצות את הכביש ולהתקדם עוד קילומטר נוסף אל מקום חניית הרכב. אל תשכחו לבצע מתיחות ושחרור לפני שאתם נוסעים הביתה לאכול/מקימים אוהל/מדליקים מדורה (מחקו את המיותר).

טיפים

  • את מקטע 3 (מעלה צפיר) ניתן להחליף בטיפוס דרך נחל גוב, ממנו יוצא שביל ומטפס למצד צפיר - וכך להתחבר להמשך המסלול. אופציה זו מומלצת כאשר הגבים מלאים, אך מאריכה מעט את המסלול. קחו בחשבון שההתקדמות דרך ערוץ הנחל צפויה להיות איטית יותר מאשר דרך מעלה צפיר.
  • זה די מובן מאליו, אבל אם נותרו לכם שעות אור אחרי שסיימתם - צאו ברגל מהחניון בדרך העפר שמובילה למצפה המכתש הקטן. 20 דקות הליכה לכל כיוון יובילו אתכם לאחת מנקודות התצפית היפות בארץ, בראש מעלה עלי היורד מכאן אל קרקעית המכתש. כל מילה נוספת מיותרת.
  • למעוניינים במסלול דומה אך קצר יותר, ניתן לחנות בתחתית מעלה עקרבים (waze לנחל גוב) ולצאת למסלול המעגלי של נחל גוב ומצד צפיר (7.5 ק"מ, 4-5 שעות). עדיין מדובר בטיול למיטיבי לכת, אך הוא קצר משמעותית ויכול להתאים גם למשפחות אמיצות. קישור לתיאור המסלול: https://inature.info/wiki/%D7%9E%D7%A2%D7%9C%D7%94_%D7%A6%D7%A4%D7%99%D7%A8_-_%D7%A0%D7%97%D7%9C_%D7%92%D7%95%D7%91

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )