(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

נחל חמר תחתון: ה-"גרנד קניון" הישראלי

טיול יום ברמה בינונית-קשה באחד הנחלים היפים של דרום מדבר יהודה.

תאריך הטיולNovember 2020
משך הטיוליום אחד
עונה מומלצתאמצע נובמבר לאמצע מרץ

רקע

נחל חמר (חימר) הוא הדרומי מבין נחלי מדבר יהודה, ויש לו את אגן הניקוז הכי גדול מכל נחלי מדבר יהודה, אם כי רוב האגן נמצא בצפון הנגב. שני יובליו העיקריים הם נחל דימונה ונחל אפעה.
הוא נקרא בפי מדריכי הטיולים הגרנד קניון הישראלי בשל העובדה שהנחל התחתר לעומק של עד כ-300 מטרים בנקודה הכי עמוקה שלו, והקניון שלו נמשך לאורך 10 ק"מ (מתוך 37 ק"מ סה"כ).
בנחל ישנם מספר גבים שמתמלאים אחרי שיטפונות, מפל שגובהו מעל 100 מ' ומעוק עם שלושה מפלים.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

נקודות ההתחלה והסיום

ניתן לטייל במסלול בשני הכיוונים
נקודת ההתחלה -
למגיעים מערד: נוסעים לכיוון ים המלח (מזרח) על כביש 31, ולאחר כ-7 ק"מ מגיעים לצומת חתרורים. בצומת פונים דרומה (ימינה) לכביש 258, ולאחר 8 ק"מ מגיעים לצומת שבו יש כביש אספלט הפונה מזרחה (שמאלה) ומסומן בסימון שבילים כחול. זו נקודת ההתחלה.
נקודת הסיום -
למגיעים מערד: נוסעים לכיוון ים המלח (מזרח) על כביש 31, ולאחר כ-20.5 ק"מ רואים מצד דרום (ימין) של הכביש מפרץ חנייה גדול, שבו יש מקום לכמה אוטובוסים. אין במפרץ כל שלט, אבל יש סימון שבילים ירוק. אם תרצו מקום מעט יותר מסודר, תמשיכו עוד ק"מ אחד לכיוון ים המלח ואז בצד הצפוני (שמאלי) של הכביש יש את מצפה מיצד זוהר (בוויז הוא נקרא "מצפה מיצד זוהר ע"ש יעקב").

מסלול הטיול: 17.8 ק"מ, 766 מ' עלייה, 1,005 מ' ירידה

מתחילים את המסלול על כביש האספלט שמשמש בעיקר משאיות להובלה למחצבה שנמצאת בקרבת מקום, על סימון שבילים הכחול לכיוון מזרח.
הולכים על השוליים של כביש האספלט כ-200 מ' בזהירות רבה מהמשאיות. מכיוון שנמצאים מחוץ לשמורת טבע, לאחר ה-200 מ' יורדים מהכביש וממשיכים ללא סימון בכיוון מזרח. מולכם תראו רמה שנמצא כ-3 מ' מעל המשטח שאתם הולכים בו. הולכים מצפון לרמה זו, שמתעקלת ימינה בערוץ של נחל להבה.
אחרי כ-2.3 ק"מ מתחילת המסלול מגיעים לערוץ של נחל חמר, ואז חוזרים לסימון שבילים הכחול ונכנסים לשמורת הטבע.
הולכים בתוך הערוץ של נחל חמר כאשר מדי פעם השביל הכחול עולה על אחת הגדות של הנחל שבשלב זה נמצאות מעט מעל הערוץ. אחרי כ-1.5 ק"מ בתוך הערוץ מגיעים לסכר קטן שלפניו יש מכשיר שמודד את ספיקת המים בעת שיטפונות. מעט אחרי הסכר השביל עולה על הגדה הצפונית (שמאלית) של הנחל, ומתחילים לעלות על מנת לעקוף את המפל הגבוה של נחל חמר (יותר מ-100 מ').
בפיצול שבילים כחול-שקוף אפשר ללכת עם השביל השקוף לנקודת תצפית הנמצאת מעל המפל. יש לנהוג במשנה זהירות רבה!!
חוזרים לשביל הכחול שממשיך על הגדה הצפונית של הנחל, והולך ומתרחק מהערוץ בעלייה מתונה. בשלב מסוים השביל פונה דרומה וחוזר אל הערוץ היפה של הנחל, ולאחר כ-8 ק"מ מתחילת המסלול מגיעים לעין חמר, שבו ישנם מספר גבים שמתמלאים בעת שיטפונות.
ממשיכים בתוך הערוץ, כאשר השביל לעיתים עולה על אחת הגדות של הנחל. כ-ק"מ אחד אחרי עין חמר השביל עולה על הגדה הדרומית (ימנית) של הנחל, ואז יורד אל תוך הערוץ, חצה אותו וממשיך לגדה הצפונית. בעת חציית הערוץ תראו בצד הדרומי (צד ימין שלכם) את הכניסה למעוק של נחל חמר.
אין חובה להכנס למעוק, זו רק אופציה למיטיבי הלכת שביניכם. בראש הכניסה למעוק ישנה טבעת עגינה להשחלת חבל. ישנם שלושה מפלים בתוך המעוק: שניים של 4 מ', ואחד של 11 מ'. לכן צריכים חבל באורך של לפחות 25 מטרים. תיקחו בחשבון שהגבים בתחתית המפלים מלאים כמעט תמיד, ואין ברירה אלא להכנס אליהם ולהירטב מכף רגל ועד ראש. חייבים לאטום את התיק בפני מים.
אם תמשיכו על השביל הכחול תעקפו את המעוק על הגדה הצפונית של הנחל, כאשר עולים מעט ואז ישנה ירידה תלולה וקצרה אל עין אשד. עין אשד הינו מעיין שמימיו מלוחים ואינם ראויים לשתייה, וכאן מומלץ לעצור להפסקת צהריים ולסייר בגבים הקטנים שבסביבת המעיין.
ממשיכים עם הסימון הכחול בתוך הערוץ של הנחל, ומעתה ההליכה מעט יותר איטית מכיוון שישנם לא מעט בולדרים וסלעים גדולים וצריך לטפס או לעקוף אותם. ההליכה בערוץ נמשכת כ-4.2 ק"מ, והסימון הכחול די מרוחק אחד מהשני ולא תמיד רואים את הסימון הבא. לכן כדאי להקפיד ללכת בתוך הערוץ ולחפש את הסימון הבא רק כשעומדים במקום ולא לחפש תוך כדי הליכה בין הבולדרים.
לאחר ה-4.2 ק"מ בתוך הערוץ מגיעים לפיצול שבילים כחול-ירוק, ובו לראשונה עוזבים את השביל הכחול ועולים על השביל הירוק. השביל הכחול ממשיך דרומית אל עבר נווה זוהר.
השביל הירוק עולה בעלייה די תלולה לכיוון צפון מזרח (מעלה חמר), ואחרי קצת יותר מ-1.5 ק"מ מגיעים לרמה שבה רואים את כל מישור עמיעז, הר סדום ונחל פרצים מכיוון דרום מזרח. ממשיכים עם השביל הירוק לכיוון צפון, ואחרי כחצי ק"מ השביל הופך להיות שביל ג'יפים רחב ומישורי. עוד עלייה קצרה ותלולה ואפשר לראות את כביש 31 מצפון, וגם את מצפה מיצד זוהר (ואת המיצד עצמו). מכאן השביל הירוק יורד לאט אל עבר כביש 31, אליו מגיעים אחרי כ-1.2 ק"מ נוספים. השביל מסתיים במפרץ החנייה הגדול על כביש 31.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

טיפים

  • מפה מספר 11 מכסה את כל המסלול
  • לא מומלץ להכנס למעוק אם אתם מטיילים לבד, מנוסים בגלישה עם חבל או לא בכושר טוב
  • אני התנהלתי עם מוניות מ\אל ערד, וזה עלה 220 ש"ח

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )