(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

טיול אביבי לנחל משמר

השטפונות החריגים של אפריל 2023 מילאו רבים מהנחלים והגבים במים טריים. ניצלנו את ההזדמנות וימים בודדים אחרי שהנחל זרם והגבים מלאים יצאנו לגיחה זריזה לנחל משמר.

תאריך הטיולApril 2023
משך הטיוליום אחד
עונה מומלצתסתיו ואביב. לא להתקרב לנחל אם יש סיכון לשיטפון!! מומלץ לטייל בנחל אחרי שהוא זרם. באביב בדרך כלל אפשר למצוא מידע מעודכן על מצב הגבים בפייסבוק.

הגעה ורקע

מסלול נחל משמר הוא מסלול יפה, מאתגר ומגוון באורך של כ-9 ק"מ שכולל הליכה בתוך מעוק, מעבר סלעים ומפלים וטיפוס על יתדות. כתלות בעונה עשויים להיות בנחל גבים מלאים רבים ואפילו זרימה שמתחילה מתחת לעין משמר ומסתיימת בחלק העליון של המעוק. בהתאמה בעין משמר עצמו יכולה להיות בעונה היקוות יפה של מים. הערוץ מוקף בצוקים מרשימים ומפל גבוה באיזור עין משמר. בערוץ הנחל צמחייה רבה ביחס לאיזור מדברי וכמו כן ציפורים רבות.
צריך לקחת בחשבון שכמו בכל מסלול עם מעברים צרים ויתדות, יש פוטנציאל לפקקים במסלול, בודאי כאשר הגבים מלאים לחלוטין ומאטים עוד יותר את ההתקדמות.
אנחנו יצאנו מהבית בעמק יזרעאל ב03:30 גם על מנת להגיע מוקדם וליהנות מנופי ים המלח הקסומים עם אור ראשון, וגם כדי להתחיל את המסלול לפני שנוצר עומס. בפועל התחלנו לצעוד ב06:30 והיינו הראשונים במסלול. למי שיכול בהחלט מומלץ לעשות את המאמץ ולהגיע מוקדם, זה שווה את ההשקעה.

מבחינת הגעה, הנחל נמצא במרחק נסיעה קצר מדרום לעין גדי. וייז יביא אתכם בדיוק למקום ויש שילוט ברור בפנייה לנחל על כביש 90.
בפנייה יש פח זבל מוטמן גדול (מקום מעולה להיפטר מהזבל בסוף הטיול) ומעט אחריו מצד ימין חנייה מסומנת ומסודרת. לדעתי לא כדאי לחנות בחנייה הזאת ומומלץ לנסוע לחנייה העליונה שנמצאת ממש בתחילת המסלול. הדרך לחנייה העליונה אמנם לא הייתה אידיאלית אבל הגענו אליה בנסיעה איטית וזהירה עם רכב משפחתי, ואנחנו לא היינו היחידים שם עם רכב כזה. ההבדל הוא חיסכון של מעל לק"מ של הליכה חשופה לחלוטין לשמש בכל כיוון בהלוך ובחזור, כשהשמש חזקה וקופחת. כשהגענו (די מוקדם בבוקר) היו בחנייה העליונה די הרבה אוהלים, כך שגם הרגשנו די בטוח להשאיר שם את הרכב.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

מסלול הטיול, דגשים וזמנים

המסלול משולט ומסומן באופן מצויין, החל מהחנייה העליונה, עם סימון שבילים אדום, כאשר בשלב מסויים יש פיצול בין סימוני שבילים אדום וכחול - האדום עוקף את המעוק ומטפס מעל הגדה הצפונית של הנחל והכחול ממשיך בתוכו. ביציאה מהמעוק הסימון שמוביל לעין משמר הופך לשחור ואילו הסימון האדום ממשיך צפונה דרך מעלה משמר לכיוון נחל ערוגות - אל תיקחו אותו!
לעלות בכחול או לרדת בכחול? שאלה מצויינת! אם מגיעים מוקדם ואין הרבה מטיילים במסלול, עדיף לדעתנו לעלות בכחול ולרדת באדום וכך להימנע או להפחית את פוטנציאל הפקקים במעוק. אנחנו עלינו בכחול, נרטבנו היטב וחזרנו באדום. אמנם המסלול האדום חשוף לשמש לכל אורכו, אבל לאחר שנרטבנו כהוגן בגבים, הבגדים הלחים עזרו להתמודד עם החום במהלך ההליכה חזרה.
ההליכה בנחל חשופה לשמש למעט ההליכה בתוך המעוק. במרחק קצר אחרי היציאה מהחניון יורדים מספר מטרים לתוך פיתחת ערוץ הנחל בצידו הצפוני. בשלב זה ערוץ הנחל רחב, בשיפוע מתון מאוד ועם אבנים רבות, ואין בו נתיב ברור ונקי מאבנים. בהמשך, הערוץ הופך לצר, השיפועים פחות מתונים והתואי הופך ליותר סלעי ומאתגר עם צורך לעבור מדי פעם סלעים גדולים ומדרגות סלע. לא נדרש ציוד כגון חבלים אבל ילדים צעירים עשויים להזדקק לעזרה מדי פעם. מדי פעם ים המלח נחשף מבעד לערוץ ומספק תצפיות מרשימות.
כאמור פיצול סימון השבילים נמצא לפני הכניסה למעוק, כאשר השביל האדום מטפס לגדה הצפונית של הנחל והכחול ממשיך בתוכו.
לאחר הפיצול ממשיכים ללכת בקטע סלעי של הערוץ ובהמשך מגיעים לקטע צר ויבש של המעוק עם קירות גבוהים ותלולים. במרחק קצר מתחילת המעוק הגענו לגבים הראשונים. לאורך המעוק עברנו עשרות גבים בעומקים שונים כולל עמוקים. רוב הגבים מחייבים מעבר רטוב ויש להיערך לזה מבחינת ציוד. במעברים הקשים במעוק הותקנו יתדות כך שניתן לעבור את כל המסלול ללא שימוש בחבלים.
אנחנו התחלנו את ההליכה עם נעלי טיולים ועברנו לסנדלי שורש כשהגענו לגבים. לא נתקלנו בבעייה מבחינת אחיזה עם הסנדלים. חזרנו לנעליים בעין משמר לפני שהתחלנו את הדרך חזרה.
מבחינת נקודות לעצירה הנקודה האידיאלית היא באיזור עין משמר ופרט לכך לאורך ערוץ הנחל יש מספר נקודות מוצלות ונוחות לעצירה. בשביל האדום שמעל המעוק יש מספר נקודות תצפית יפות ומספר עצי שיטה שמספקים צל.
מעט לפני עין משמר ישנה מצבת זיכרון לסגן אורי סל-מן ז"ל שנהרג בנחל בשנת 1978.
מבחינת תכנון זמנים - אחרי שהנחל זרם והגבים מלאים צריך לקחת בחשבון זמן הליכה של כ-3 שעות מהחניון לעין משמר דרך הסימון הכחול, כולל הרבה מעברים רטובים ומעברים שמצריכים שחייה.
הדרך חזרה מעין משמר לחניון דרך הסימון האדום אורכת כשעה וחצי.
אנחנו חזרנו לרכב אחרי קצת יותר מ-5 שעות כולל עצירה ארוכה ורגועה בעין משמר .

לסיכום - מסלול מומלץ ולא ארוך, עם רמת אתגר טובה ובונוס בדמות גבים מרעננים בעונה.

טיפים

  • ניתן ומומלץ להגיע עם הרכב לחניון העליון. הדרך עבירה לכל רכב אם כי בחלק מהדרך רכבים נמוכים יצריכו לנסוע לאט ובזהירות.
  • מומלץ להגיע מוקדם כדי להימנע מפקקים במסלול.
  • אם הגעתם מוקדם - מומלץ לעלות בכחול (בתוך המעוק) ולרדת באדום.
  • אין צורך בחבלים במסלול.
  • התחלנו את המסלול עם נעלי טרקים, אבל מתחילת הקטע הרטוב ועד המעיין עברנו לסנדלי שורש. את הנעליים תלינו על התיק.
  • אם אתם מטיילים בנחל אחרי שהוא זרם, תהיו מוכנים להירטב, ותביאו קופסאות/שקיות אטומות עבור החפצים הרלוונטיים.
  • קחו שקית זבל ותאספו בבקשה זבל שאתם מוצאים במסלול. יש פח ענק ביציאה משביל הגישה לכביש 90.
  • רוב המסלול חשוף לשמש - מומלץ להצטייד בכובע, קרם הגנה ומספיק מים.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )