(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

המדריך הישראלי לשביל ה Te Araroa

שביל ה te araroa (או בקיצור הTA) הוא שביל באורך 3,026 ק"מ מ cape reinga ל Bluff בניו זילנד

תאריך הטיולOctober 2022
משך הטיול128 ימים
עונה מומלצתקיץ

הקדמה

מה זה בכלל? שביל ה te araroa (או בקיצור הTA) הוא שביל באורך 3,026 ק"מ מ cape reinga ל Bluff (נקודה מאוד צפונית בניו זילנד עד נקודה מאוד דרומית, למיטב הבנתי הם לא הנקודות הכי צפוניות\ דרומיות במדינה). לוקח בערך 4-4.5 חודשים ללככת אותו ותפגשו במהלכו חלק מהנופים היפים בעולם במדינה המדהימה שהיא ניו זילנד -את השביל אפשר ללכת מצפון לדרום (הכיוון הפופולרי ביותר,ככה אני הלכתי) או מדרום לצפון ( פחות פופלרי אבל אפשרי בהחלט)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

רקע- מי אני

נראה לי חשוב שאכתוב קצת על עצמי כדי שאת\ה הקורא\ת תדעו מאיפה אני מדבר. אז הי, קוראים לי עוז, בעת כתיבת שורות אלו והליכת השביל בן 22, השתחררתי משירות צבאי לא קרבי במיוחד בערך חצי שנה לפני שהתחלתי את השביל. החלטתי ללכת את השביל בתור ה"טיול אחרי צבא" שלי, או לפחות בתור סיפתח אליו, בעיקר בגלל שכבר תקופה ארוכה רציתי לעשות Thru-Hike ומאחר והויזה לארה"ב מסובכת החלטתי על השביל הזה, מסתבר שהוא נחשב לThru-Hike הטובה בעולם מחוץ לארה"ב.

לא ללכת את כל השביל

אתחיל בשורה התחתונה, אם הייתי יודע מה שאני יודע היום אחרי סיום השביל הייתי הולך רק את האי הדרומי ( וכנראה גם מדרום לצפון) ועושה אחרי זה טיול של שבועיים ברכב באי הצפוני ונוסע לנקודות המעניינות. עכשיו, למה?
האי הצפוני (שהוא האי שבו רוב האוכלוסיה של ניו זילנד גרה) מכיל ברובו הליכה מעיר לעיר ומעיירה לעיירה, לרוב על שבילים שנעים בין כבישים לדרכי עפר לשבילי אופניים. יש נקודות מאוד יפות אבל הם מעטות, ובגלל שהרבה פעמים אתם ישנים בעיירות אתם מוצאים הרבה יותר על לינה ואוכל מה שהופך את האי הצפוני לגם הרבה יותר יקר וגם הרבה פחות כיף (עוד על כמה עולה בסעיף הבא). לעומתו, האי הדרומי הוא הרבה יותר פראי, עם מקטעים של 5 ו6 ימים כסטנדרנט ( לא לדאוג, מתרגלים), נופים הרבה יותר מרשימים ולינה בבקתות של רשות השימור (DOC) שמנוי חצי שנתי אליהם עולה בערך 300 ש"ח לחצי שנה כל זה הופך את האי הדרומי למשמעותית יותר יפה, מאתגר וזול

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

עונה

אם אתם מעוניינים ללכת את כל השביל, מצפון, מומלץ להתחיל באזור אמצא אוקטובר- תחילת נובמבר מcape reinga (בערך סוף האביב) כדי שתסיימו עד אזור מרץ (בערך סוף הקיץ- תחילת הסתיו). אם אתם רוצים ללכת רק אי אחד או ללכת מדרום לצפון אז מומלץ להתחיל באזור דצמבר- ינואר ( תחילת הקיץ)

מחיר

אני הלכתי את הTA בעונת 2022-2023 במשך 128 ימים. סהכ הוצאות שיצאו לי היו בערך 25 אלף ש"ח (לא כולל ציוד שהגעתי איתו מהארץ , כרטיסי טיסה , ביטוחים וכו') , רובם על אוכל ולינה, ועוד חלק נכבד על נעלים (מה לעשות, כשהולכים ככ הרבה צריך להחליף נעלים בערך פעם בחודש) בערך 15 אלף שח לאי הצפוני ועוד 10 אלף שח על האי הדרומי. כשהגעתי לעיירות לרוב ישנתי בהוסטלים ולא הלכתי למסעדות יותר מידי, לרוב אכלתי ב takeways או משהו שבישלתי בהוסטל, בסה"כ הייתי אומר שההוצאה שלי הייתה יחסית ממוצעת לעונה- אם לא קצת נמוכה. בוודאות אפשר ללכת את השביל עם פחות תקציב אבל זה ידרוש להיות מאוד עם היד על הדופק ובקלות אפשר לבזבז הרבה יותר ממה שאני הוצאתי

כספים (מכניס את זה פה כי זה מתקשר למחיר)

בניו זילנד במקומות הגדולים יקבלו את האשראי הישראלי שלכם בלי בעיה, מומלץ להשיג אחד עם עמלת המרת מט"ח נמוכה ככל האפשר ( שימו לב שרוב האלו שמפרסמים 1% המרת מט"ח זה לדולר אמריקאי ויורו, לדולר ניו זילנדי זה יהיה קצת יותר). במקומות הקטנים יותר או שלא יקבלו אשראי או שידרשו מכם עמלה נוספת על זה שאתם משלמים באשראי (לפעמים מגיע עד 2.5%)
בנוסף לזה תרצו גם כסף מזומן עליכם כדי לשלם למלאכי שביל\ honesty box בחניונים. במהלך השביל הוצאתי בערך 200$ במזומן באי הצפוני ועוד 100$ באי הדרומי.
כדי להימנע מעמלות מיותרות ואם אתם פה לכל כך הרבה זמן הייתי ממליץ לכם לפתוח חשבון בנק מקומי (במיוחד למי שנשאר פה לעבוד), מקבלים לרוב כרטיס דביט (שלרוב אין עליו עמלה) על המקום או ביום למחרת ואפשר להעביר כספים דרך wise וזה יוצא די זול.

ויזה

לי יש רק דרכון ישראלי,ולכן אדבר פה רק על זה. לכן מי שיש לו אופציות אחרות שווה שיבדוק אותם, לרוב הויזות יותר קלות עם דרכות אירופאי/ אמריקאי. (גם לבעלי דרכון ישראלי יש לעשות בדיקה כי יכול להיות שעד שתקראו את זה ישתנו כמה דברים עם הויזות)
ויזת תייר- הויזה הסטנדרטית לניו זילנד תקפה ל90 יום- כמו שחישוב מהיר יראה לכם, זה לא מספיק ללכת את כל השביל- מה כן אפשר לעשות עם הויזה הזאת? או ללכת רק אי אחד או לטוס באמצא השביל החוצה מניו זילנד ולחזור (ואז ה90 יום מתאפסים)- לדעתי זו אופציה טובה רק אם אתם מעוניינים ללכת אי אחד בלבד ולא להשאר בניו זילנד הרבה אחרי סיום השביל
ויזת מטייל (travler)- ויזה שצריך להגיש בקשה אליה אחרי שמגיעים לניו זילנד ומאפשרת לכם לשהות בניו זילנד בתנאי תייר עד 6 חודשים- קצת נייירת באמצע השביל אבל אופציה טובה בהחלט.
ויזת חופשה עבודה ( working holiday) - הויזה שאני הוצאתי. לבעלי דרכון ישראלי עד 200 בשנה. זמין רק בין הגילאים 18-30 ומאפשר לכם לשהות בניו זילנד עד שנה ולעבוד בה באופן חוקי, יכול להסתדר מאוד עם לבוא לעבוד לפני\ אחרי השביל,בעת כתיבת שורות אלו אני בשבוע הראשון שלי בעבודה בחוות סלמון באמצע האי הדרומי, בהחלט חוויה מגניבה ומאפשר לחקור את ניו זילנד עוד קצת.

ציוד

קל משקל זה שם המשחק. כמה שפחות זה יותר, אצרף בלינקים למטה רשימת ציוד מפורטת של מה שאני לקחתי אבל כמה דגשים עיקריים: מעיל גשם חובה!, נעלי ריצת שבילים לא אטומות למים (נרטב מהר אבל גם מתייבש מהר, גורטקס לא עובד שם), שרוולים ארוכים וכובע מגן מהשמש (השמש פה אכזרית מאוד, גם כשלא חם), מכשיר לוויני (או לקנות פה PLB או לקנות in reach)

אוכל

אחלק את הסעיף הזה ל2 תתי סעיפים- אוכל בשביל ואוכל בעיירות
אוכל בשביל- מבחר האוכל טיולים שאפשר למצוא בסופר הממוצע הוא די טוב- חמאת בוטנים, טורטיות, נודלס, קוסקוס עדשים. ארוחות ערב האהובות עלי היו נודלס אינסטנט עם כף גדושה של חמאת בוטנים (זהירות זה ממכר) וקוסקוס עם עדשים (שימו לב לקנות את עדשי ה red split- היחידות שמתבשלות בזמן סביר ( pro tip: אפשר גם פשוט לתת להם לעמוד במים חמים במשך רבע שעה והם מתבשלות גם ככה)
לגבי ארוחות freeze dried- יש פה וקל למצוא אותם, אבל הם יקרות, לא טעימות ואין בהם מספיק קלוריות. הייתי ממליץ להתרחק. ניסיתי פעם אחת ולא יותר.
אוכל בעיירות- אם יצא לכם לשמוע קצת על ניו זילנד ממטיילים אחרים בטח שמעתם שהאוכל פה לא טוב. ובכן, כן. החבר הכי טוב שלכם באוכל רחוב הוא הפיש אנד צ'יפס- אפשר להשיג מנה מאוד מכובת באזור ה12$ שיהיה קל למצוא אותו בכל עיירה, והמאפיה- שם אפשר לקנות פאי שלרוב לא יהיה מבאס. מעבר לזה הייתי ממליץ לבשל לבד בהוסטלים ובכל מקום שיוצא לכם כי המרכיבים בסופר מאוד איכותיים, אז אם אתם יודעים לבשל זה יכול להקל לכם מאוד על הכיס וגם על חוש הטעם.

מזג אוויר

ניו זילנד מדינה רטובה. כמה רטובה? הם מודדים את המשקעים השנתיים במטרים. בשיא הקיץ גם יורד פה גשם רציני ומזג האוויר משתנה מאוד מהר ( האמרה המקומית היא 4 עונות ביום אחד). לא מאוד קר פה בקיץ- בערך 5-10 מעלות בלילות קרים, אבל מאוד תלוי מיקום ומזל. אני טיילתי עם קווילט של -6 מעלות והיא הייתה בהחלט חמה מדי לשביל.

ניוט

אתחיל ואגיד שהאפליקציה לניווט של השביל עצמו לא משהו. במקומה יש את אפליקציית farout שעולה כסף (בערך 90 שקל לשני האיים) אבל היא מכילה מפות אופליין, תגובות של משתמשים אחרים וכל מה שתחשבו שאתם צריכים. בקיצור בגדר חובה לדעתי.
סימונים בשטח מאוד משתנים בהתאם לתוואי של השביל. בערים תוכלו למצוא לפעמים סימונים על שלטי רחובות, בחלק מהשבילים יהיה סימון של משולש או מוט כתום (הסימון הסטנדרטי לשביל בניו זילנד) ולפעמים לא יהיה סימון בכלל ותצטרכו להשתמש בכישורי הניווט שלכם (מאוד נדיר, בסוף תמיד מוצאים את הדרך) . לדעתי כן חשוב לדעת לקרוא מפה טופוגרפית אבל זהו בערך מבחינת כישורי ניווט על השביל הזה. ממליץ לתכנן את המקטעים שלכם מסופר לסופר בגדול, ולהיעזר בtrail notes כדי לוודא את המרחקים והשעות.

ימי מנוחה(zero day)

"Zero days are half the fun” כך אמר לי מטייל בריטי אחד על השביל
אל תפחדו לקחת ימי מנוחה כשצריך- זה שווה את זה. השתדלו לעצור במקומות שיהיה לכם מה לעשות בהם במהלך הים (או יומיים) שאתם נחים- שלא תמצאו את עצמכם רואים נטפליקס כל היום. אמליץ גם לנסות שימי המנוחה שלכם יהיו במיטה אמיתית עם מקלחת ושקע חשמלי להטעין גאדג'טים. מקומות טובים למנוחה יהיהיו הערים הגדולות שם תוכלו להשיג הוסטל זול וללכת לפאב בערב לבירה אבל זה כבר עניין של העדפה אישית.
בנוסף אמליץ ממש להיות עם גמישות מחשבתית ולקחת ימי מנוחה בהתראה של רגע, במיוחד אם מזג האוויר לא טוב בכמה ימים הקרובים- אפילו מומלץ לתפוס טרמפ לעיירה גדולה או מקום שבו יהיה נוח לעצור אם מזג האוויר לא טוב.

חבילות בדואר

חבילות בדואר- מאוד מקובל לשלוח לעצמך חבילות בדואר ל 3 נקודות- st. arnaud, boyle village ול arthurs pass. אני לא שלחתי במהלך השביל אף חבילה וזאת הייתה חצי טעות. לדעתי יש צורך לשלוח חבילה רק arthur's pass ולא לשתי הנקודות האחרות. את כל הטרמפים שאני מפרט פה תפסתי בעצמי והם בגדר אפשריים מאוד (למרות שזה עניין של מזל)
בst. Arnaud תתפסו טרמפ ל Nelson- עיר גדולה בערך שעה וחצי נסיעה לכיוון מהכפר הזה, יש שם כמה סופרים גדולים וזולים- משם תשלחו גם חבילה לarthurs pass (משלוח בתוך האיים מאוד זול אבל משלוח בין האיים עלול להיות יקר- לכן מומלץ לשלוח מפה או מפיקטון אם יש לכם זמן שם) ממליץ מאוד לקחת שם גם יום מנוחה ולחקור את סצנת הבירת קראפט המקומית והחופים שנחשבים לבין הטובים בניו זילנד.
ב Boyle village תפסו טרמפ ל Hanmer springs, עיירה תיירותית במרחק כ 45 דק' נסיעה על הכביש הראשי, שם יש סופר בינוני-גדול ומעיינות חמים טבעיים- את היום מנוחה הכי טוב שעשיתי על השביל עשיתי שם- המעיינות החמים מאוד עוזרים עם שרירים תפוסים.

מלאכי שביל

רלוונטי בעיקר לאי הצפוני. כמו בשביל ישראל גם פה יש אנשים שיסכימו לעזור לכם רק בגלל שאתם הולכים את השביל. העזרה שהם יצאו תשתנה בהתאם לאדם, לרוב זה יהיה לינה אצלהם בחצר או ביחדת אירוח בחינם או במחיר סמלי (מקובל להשאיר 10$ לאדם לילה). אני מצאתי מלאך שביל שהסכים להחזיק במשך 5 חודשים את התיק שטסתי איתו באוקלנד בחינם- אחלה דבר.
דומה אך שונה-HIT וחיבורים, אנשים בניו זילנד יסכימו לארח אתכם בחינם או במחיר סמלי רק כי אתם ישראלים (וכעיקרו יש להם העדפה גם ליהודים,אבל זה לא חובה), אני כל השביל לא השתמשתי בזה כי הרגשתי שאני לא מספיק דתי בשביל זה. אבל מטייל ישראלי אחד שכנע אותי שזה אחלה ומאז אני מאוד מתחרט שלא השתמשתי בזה יותר.
פייסבוק ווטסאפ
ממליץ מאוד להצטרף לקבוצת הפייסבוק של השביל וגם לקבוצת פייסבוק רלוונטית לעונה. מפסמים שם כל מיני דברים רלוונטיים לשביל כמו סגירות של מקטעים, מזג אוויר לא טוב, עצות על ציוד וכו'. אני מצאתי את הקבוצות האלו סופר רלוונטיות ועוזרות.
בעונה שאני טיילתי היה גם קבוצת ווטסאפ להולכים שהייתה גם חביבה, עזרה לי למצוא מספרי טלפון של אנשים שפגשתי בשביל וגם למצוא מלאכי שביל רלוונטיים.
יש גם קבוצות וואטסאפ של ישראלים (אצרף לינק)- הם חביבות אך לא מאוד רלוונטיות, מאוד יעלות אם בא לכם לחפש מישהו לשבת איתו על בירה בעיר גדולה ולדבר קצת עברית או אולי למצוא המלצות לHIT או למצוא טרמפ בקלות.

חבילת גלישה\ סלולר

רוב ההמלצות יגידו לכם לעשות חבילה ב Spark- לדעתי זה בזבוז כסף, החבילה שתקבלו בשדה תקפה ל 3 חודשים ולחדש אותה אחרי יקר מאוד ( בערך 100$ לגלישה ללא הגבלה ל 3 חודשים ואז אחרי זה אם אתם רוצים לחדש זה עוד 80$ לחודש), הסיבה שימליצו לכם על החברה הזאת זה כי יש להם את הפריסה הכי טובה בניו זילנד. אחרי 3 חודשים הבנתי ממטיילים אחרים שיש רשת שנקראת skinny שיושבת על אותה תשתית כמו ספארק (ז"א אותו כיסוי מצוין) אבל עולה 36$ לחודש לחבילה ללא הגבלה. ניתן להשיג סימים שלהם בכל מיני מקומות, ממליץ לבדוק באתר של החברה איפה אפשר להשיג סים.

טיולי צד

מהמילטון מאוד ריאלי לתפוס טרמפ בבוקר אל ההוביטון וחזרה, זה סיבוב מגניב ומרגישים קצת תיירים "רגילים" לרגע

בוויטומו מומלץ לעשות יום קצר ובבוקר ללכת למערות של התולעים הזוהרות. לקחתי את הסיור של ה45 דק' במערה השניה ( לא הראשית), מסלול הליכה עם הרבה נטיפים וזקיפים.

Sunset saddle היא נקודה מגניבה שלא נמצאת על השביל אבל ממש קרובה אליו בנלסון לייקס. לא הייתי אבל הבנתי שמאוד מומלץ

מ Tekapo או Twizel תפסו טרמפ לפארק של הר קוק, בערך שעה נסיעה משם, ממליץ לטפס לבקתת המיולר ביום

שעה נסיעה מוואנקה יש את המסלול אל ה Brewster Glacier, מסלול מרשים ממש. לכו אל הזולה בוואנקה ונסו לשכנע מישהו עם אוטו לבוא איתכם. לא תתחרטו

אחרי queenstown, לכו את הרוטברן ביום אחד (יהיה לכם רגלי שביל כבר בשלב הזה וזה מאוד אפשרי ויפה מאוד)- טפסו טרמפ בערב ל glenorchy ושנו שם בקמפסייט, בבוקר קחו משם את השאטל לרוטברן (משמעותית יותר זול מלקחת מ queenstown) ולכו את הרוטברן ותתחברו משם ל greenstone saddle campsite. משם ביום למחרת לכו אל ה greenstone hut ואז אתם שוב על הTA.

מהעיירה Te Anue חפשו טרמפ לשייט במילפורד- מאוד מיוחד ושווה את המחיר, אני מצאתי טרמפ בקבוצת ווטסאפ של הישראלים

מבלאף אפשר לקחת מעבורת ל stewart island, אי חביב שמציג חופים טרופיים וגונגלים מרשימים. הסיכוי לראות בו קיווי בטבע מאוד גבוה. אני אישית לא מאוד ממליץ כי מאוד קר שם (מאוד דרומי) והמעבורת עולה 100$ לכיוון ( יותר מהמעבורת בין האי הצפוני והדרומי). פגשתי כמה אנשים שאמרו שהם מאוד נהנו אבל אישית זה לא היה בשבילי

נקודות רנדומליות שלא מספיקות לפסקה

לתפוס טרמפים זה בגדר חובה- מאוד בטוח לתפוס טרמפים, זה זול וכיף, ככה תכירו את המקומיים גם יותר טוב, וגם תוכלו לדלג על הליכות כביש משעממות ולפעמים מסוכונות

תתיידדו עם אנשים על השביל- כולכם באותה סירה,הרבה אנשים מכל העולם, רובם באים לבד או בזוגות וממש כיף לפגוש אותם

בקתות הם כיפיות במזג אוויר רע- סביר אבל במזג אוויר טוב לרוב האוהל יותר נעים

נסו להכיר את המבטא הניו זילנדי לפני שאם תגיעים, זה עוזר עם להבין איך הם הוגים את השמות שלהם ( ביום הראשון שלי פגשתי בחור בשם Ken ולקח לי הרבה זמן להבין שזה השם שלו כי הוא הגה אותו Keen)

נסו ללמוד מונחים במאורית ואת התרבות המאורית- היא ממש מגניבה וזה מוסיף הרבה לטיול, בעיקר לאי הצפוני

שירות הלקוחות בניו זילנד ברמה אחרת. אם משהו נשבר לכו לחנות ושאלו מה אפשר לעשות. לי החליפו בחינם זוג נעליים שנהרסו אחרי שבועיים ומקלות הליכה שנשברו.

אין בניו זילנד גרבי darn tough אבל יש smartwool ו icebreaker נצלו את האחריות שלהם על הגרביים והחליפו כל פעם שיש חור

האזעקות בעיירות זה תרגיל קריאה למכבי אש- לא צריך להיבהל

אני בן 22 ותמיד כשהייתה הנחת סטודנט קיבלתי אותה, פה זה עניין של גיל לא באמת היותך סטודנט (חסך 10 דולר על המעבורת)

חנות בשם further faster מבצעת משלוחים overnight בתוך האי הדרומי של ציוד טיולים, ומציעה הנחה משמעותית על הזמנה ראשונה (לפחות בעת כתיבת שורות אלו) אחלה דרך להשיג נעליים חדשות באמצע השביל

סיכום

תקראו ותחקרו לפני שאתם יוצאים, זה אחד המסעות הכי יפים שתעשו בחיים שלכם כנראה, אי אפשר להיות מוכנים לזה באמת עד שמתחילים, ממליץ לתכנן רק שבוע קדימה בכל רגע נתון במקסימום.

קבצים מצורפים

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )