(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

8 ימים בגאורגיה עם ג'יפ - חבל ראצ'ה וחבל סוואנטי

סיפור טיול משפחתי של שמונה ימים במדינה המקסימה והיפה בשלהי קיץ 2018.עמקים, קרחונים, כפרים ציורים ודרכי ג'יפים קשוחות.

תאריך הטיולSeptember 2018
משך הטיול8 ימים
עונה מומלצתיוני - ספטמבר

הקדמה ופרטים כלליים

יצאנו במהלך החגים של שנת 2018 לטיול משפחתי בגאורגיה . זה הפעם השנייה שלי בגאורגיה אחרי שהייתי במדינה עם אחי הגדול בסוף מאי 2017. בפעם הראשונה עשינו טיול תרמילאי שכלל את חבל סוואנטי - טרק מסטיה אושגולי (למעט היום השלישי שהיה חסום בשל שלגים) ואת איזור קזבגי.

כמה נקודות חשובות:

▪️התניידות: אנחנו מעדיפים עצמאות בטיולים לכן השכרנו רכב. חובה להשכיר רכב 4 על 4 בגאורגיה. רוב הדרכים שנסענו בהן קשות מאוד. השכרנו מיצובישי פג’רו איו - בעלות של 40 דולר בלבד ליום. שימו לב שחברות ההשכרה הפופולריות (הרץ,אוויס וכו) לא משכירות רכבי שטח כאלה ולגן יש להשכיר דרך חברות פרטיות. יש המון כאלה בטביליסי ואנחנו השכרנו עם CarE Rental . היו מצוינים. ממליץ מאוד.

▪️קצת על גאורגיה: גאורגיה היא מדינת עולם שני- ובחלקים מסויימים אפילו מדינת עולם שלישי. אמנם הבירה טביליסי היא עיר מפותחת ומתקדמת אך ברגע שתצאו לאיזורים הכפריים תכירו את המדינה האמיתית. גאורגיה נמצאת במקום ה-70 במדד הפיתוח העולמי כשמדינות אחרות כמו קוסטה ריקה ואיראן נמצאות מעליה ברשימה. ברוב המקומות לא ידעו אנגלית , הכבישים במצב גרוע ברוב האיזורים ובדרכים תעברו בעיירות פיתוח ותראו את השיכונים הסובייטים המיושנים והעלובים. אבל זאת מדינה של אנשים מקסימים , חמים ומכניסי אורחים. גאורגיה נמצאת בתנופה תיירותית גדולה וכמות התיירים במדינה עולה משנה לשנה אך התיירות עדיין בבתוליה והמחירים מצחיקים.

▪️החלפת כספים: שדה התעופה בטביליסי הוא אחד השדות היחידים בעולם ששער ההמרה בו הוא מעולה. אמנם בעיר תמצאו מקומות עם שערי המרה טובים יותר אך ההבדל מינורי.

▪️סים: מומלץ של חברת Magti - היה לנו איתם קליטה סלולרית גם באיזורים מבודדים. שימו לב - בעיר מחירי החבילות טובים מבאלה שבשדה התעופה.

▪️לינה: לא הזמנו שום מקום למעט הלילה הראשון במלון הסמוך לשדה התעופה. יש כל כך הרבה גסט האוסים בכל כפר ותמיד יש איפה לישון. רוב המקומות גם לוקחים מחיר גבוה יותר בבוקינג (במידה ויש להם אופציה להזמין באתר) מאשר אם תבואו ישירות במקום. עצם זה שלא הזמנו מראש איפשר לנו גמישות.

▪️קצת סדר גודל ממוצע של מחירים לשנת 2018:
🔻לינה בגסט האוס מקומי -20 לארי לאדם
🔻ארוחת בוקר בגסט האוס - 10 לארי לאדם
🔻ארוחת ערב בגסט האוס-15 לארי לאדם
🔻 עלות ליטר דלק 95 פרימיום -2.55 לארי
🔻חצ׳אפורי במסעדה - 6-8 לארי
🔻 10 חינקאלי - 8-10 לארי
🔻כוס תה - 2 לארי
🔻 בקבוק בירה מקומית בבר/מסעדה-4-5 לארי
🔻 בקבוק מים - 1 לארי

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

יום 0 - הגעה לטביליסי

לצערנו טיסת סאן דור שהייתה אמורה לצאת בשעה 21:55 יצאה באיחור של 3 וחצי שעות עם מטוס של ישראייר . כמובן שלא היה שום עידכון מראש ונודע לנו הדבר כשעה וחצי בלבד לפני ההמראה שהיינו כבר בטרמינל.

עם הנחיתה החלפנו את רוב הסכום שהגענו איתו בשדה התעופה - בציינג השמאלי ביותר עם היציאה - השער הכי טוב. בתכלס בעיר יש שערים טובים אבל ההבדל מינורי ולא תיכננו להכנס לעיר ביום הראשון.

השכרנו רכב דרך - CarE rental Georgia. הרכב היה מיצובישי פג׳ארו איו. אמנם לא חדש אבל רכב נקי , חזק ומטופל. הרכב עולה 40$ ליום בלבד והמחיר כולל ביטוח. מומלץ מאוד.

מהשדה נסענו למלון Atlantis- כ-10 דקות נסיעה . אחלה מלון ומעולה למי שמגיע מאוחר בלילה (במקרה שלנו בשל העיכוב - 6 בבוקר...).

עלות: 190 לארי עבור חדר זוגי + חדר של ששלושה כולל א.בוקר - הזמנו מראש ישירות דרך המלון.

יום 1 - אל עבר Shovi במחוז ראצ'ה

קמנו בבוקר ליום של נסיעות ארוכות.

התחלנו בלוגיסטיקה ראשונית לטיול - נסענו לקניון איסט פוינט לסופר קארפור לצורך הצטיידות ראשונית. שימו לב שאין בסופר בלוני גז - נסענו אחר כך לגאולנד במרכז העיר להצטיידות.
במתחם של הסופר יש עמדה של חברת הסלולר Magti.
*טיפ* - מומלץ מאוד לעשות סים שם ולא בשדה תעופה כי:
א. אין תור בכלל
ב. המחירים זולים יותר באופן משמעותי מהשדה - יש חבילות של אינטרנט בלבד -6 גיגה ב-14 לארי בלבד (ועלות סים - 3 לארי).

אחרי היציאה מטביליסי התחלנו בנסיעה ארוכה לכיוון שובי שבמחוז ראצ׳ה. הנסיעה נטו היא 5 וחצי שעות בכבישים סלולים מעולים ועוברת סמוך למספר אגמים מלאכותיים יפים. בדרך עצרנו בעיירה אוני. עיירה חמודה. הגענו בשעות אחהצ לשובי למלון Sunset. זה המלון היחידי בסביבה עד אוני המרוחקת חצי שעה נסיעה. מלון מעולה . שימו לב אם אתם מגיעים לא בעונה כמונו - אל תזמינו מראש. המחרים בבוקינג יקרים משמעותית. תגיעו למקום ואפשר להתווכח על המחיר. לקחו לנו עבור 2 חדרים - 60 לארי לאדם בלבד כולל 3 ארוחות ביום.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

יום 2 - יום טיול לקרחון Buba

אורך המסלול: כ-14 ק״מ
gלייה בגובה: ישנה עלייה כוללת של מעל 1000 מטרים בגובה.
משך המסלול:כ-7-8 שעות
סוג המסלול:הלוך חזור.
דרגת קושי: המסלול *קשה* ולא מתאים לכל אחד.

תיאור: המסלול מתחיל בעיירה שובי והוא נפתח בעלייה מאתגרת וחדה של כשעה וחצי בתוך יער. אל תתייאשו. לאחר העלייה הקשה מגיעים לרכס נפלא וכל הנוף נפתח. לאחר הרכס המשיכו עד לבקתת הרועים- זה מקום טוב לאכול בו ארוחת צהריים. משם יש להמשיך על המסלול עד שחוצים 2 נחלים ולאחר מכן מתחילה שוב עלייה קשה עד שמגיעים לתצפית המרהיבה על הקרחון. המסלול מסומן ברובו אבל מומלץ להוריד קובץ GPX כדי לא להתברבר כי הסימונים לא ברורים תמיד (במיוחד בחלק האחרון).

היה לנו יום מדהים והנופים הנשקפים עוצרי נשימה- יערות עבותים, פסגות מושלגות מעל 4000 מטרים, מרחבים אלפיניים וכמובן הקרחון. אם אתם מטיבי לכת - לא לפספס!

יום 3 - הדרך הצבאית האוסטית והבריכה בלאילאשי

התחלנו את היום בטיול ג’יפים בדרך הצבאית האוסטית - הנקראת גם מעבר ההרים Mamisoni . בעבר הדרך הייתה פעילה אך עם בניית הכביש המהיר בדרך הצבאית הגאורגית (קזבגי) מעטים מאוד נוסעים בה. מעבר ההרים מתחיל בכפר שובי וממשיך לגבול עם דרום אוסטיה ורוסיה. אין אפשרות להגיע ממש עד שיא הגובה של הפאס אך ניתן לעלות עד לעמדה הצבאית בגבול עם דרום אוסטיה הנמצאת ברום של כ-2540 מטרים. שימו לב! יש להוציא פרמיט לדרך בעמדה הצבאית הראשונה הנמצאת בעיקול הראשון לאחר חציית נהר צ׳נצ׳אחי. זה הליך קל ומהיר הכרוך ברישום פרטי הדרכון סהכ 10 דקות. הדרך היא דרך ג’יפים קשה ואורכה כ-13 ק״מ לכיוון. אין מילים לתאר את הנופים המרהיבים בדרך - נופי בראשית והרגשה של סוף בעולם.

לאחר הירידה מהפאס המשכנו לכיוון הכפרים ג׳בי (Ghebi) וגונה (Gona). פה הבנו למה המקומיים מכנים את ראצ׳ה שוויץ של גאורגיה - הכפרים נמצאים בעמק אלפיני מהמם. הדרך לג׳בי יחסית קלה אך הדרך לגונה היא דרך 4 על 4 יחסית קשוחה.

אחרי הביקור בכפרים שמנו פעמינו לכיוון לנטאחי סוואנטי התחתית. קטע הדרך מאמבראלורי (
‏Ambrolauri) עד צאגרי (Tsageri) מדהים ועובר בין כרמים וקטעי דרך בתוך קניונים צרים ומרשימים. הנוף בדרך מזכיר את קניון הורדון בדרום צרפת ואף עולה עליו.

באמצע הדרך עצרנו להפסקה בבריכה המפורסמת בלאילאשי (Lailashi). יש לעלות לכפר בדרך 4 על 4 כדי להגיע לבריכה הנמצאת ממש לפני הכניסה לכפר. בפיצול הראשון- יש להחנות את הרכב ולהמשיך בציר קטן ברגל ימינה כ-200 מטרים בעלייה קלילה. אין עוד מה להוסיף על הבריכה - פשוט סעו לשם. זה וואו. בילינו שם מעל שעה אך שימו לב המים קפואים.

משם המשכנו ללנטאחי(Lentekhi). עצרנו לתדלוק בתחנת הדלק האחרונה לפני מסטיה בעיירה צאגרי עד שהגענו ללנטאחי שם ישנו בגסט האוס נפלא ומפנק שמצאנו שם. נאטלה בעלת הגסט האוס ואחותה אירחו איתנו כיד המלך ופינקו בארוחה מפוצצת ומקומית. עלות -45 לארי לאדם כולל א.ערב ובוקר.

יום 4 - מעבר ההרים Latpari - הדרך לסוואנטי

פתחנו את הבוקר עם ארוחת בוקר מדהימה של נאטלה. נפרדנו ממנה בנשיקות וחיבוקים והמשכנו לעבר חבל סוואנטי אל הכפר אושגולי.

◾️***הדרך לאושגולי***◾️
יש 2 דרכים להגיע מלנטאחי לאושגולי (מעבר לדרך הקלאסית ממסטיה) :
1. מעבר Zagar - דרך ארוכה יותר אך קלה יותר (באופן יחסי, זאת גם דרך קשה). היתרון שהיא מסומנת במפות ועוברת גם בכמה כפרים ככה שלא תהיו מבודדים לגמרי. גובה המעבר 2623 מטרים.
2. מעבר Latpari (הדרך אותה בחרנו)- דרך קצרה יותר אך קשה מאוד ומבודדת - הנופים מדהימים ושווים מאוד. היא לא מסומנת במפות למעט במאפס מי שם היא מופיעה כשביל הליכה. הדרך מתחילה מהכפר Chevlpvi ועוברת בציר שעולה כ-1700 מטרים בגובה במקביל לקו עמודי החשמל (שבגללו גם הדרך נפרצה) עד למעבר בגובה 2834 מטרים. כל כיוון אורכו -12 קמ. שימו לב שהדרך מתאימה רק למנוסים מאוד בנהיגת שטח. יש שם עליות קטלניות שבחלקן יצאנו חלקנו מהאוטו על מנת להוריד במשקל. אחרי כשעה הגענו לפסגה. קשה לתאר את הנוף מהפסגה - רואים את כל הרכס מהר אושבה ועד השחארה. הלכנו קצת לאורך קו הרכס ובילינו שם פשוט שעות ונדהמנו מהנוף העוצר נשימה. לאחר מכן ירדנו במעבר לכיוון סוואנטי עילית - עד לכפר Dvaberi הסמוך לאיפרלי. משם נסענו בדרך הג’יפים (יום 4 של מסטיה אושגולי) עד לאושגולי. בירידה למטה רואים את אושגולי בעמק - מראה מדהים.

❗️***אדגיש ואומר שהדרכים מתאימות אך ורק למי שברשותו רכב 4 על 4 והוא מנוסה בנהיגות שטח קשות***❗️

באושגולי ישנו במירנדה גסטאהוס - 35 לארי לאדם כולל ארוחת בוקר. המקום לא משהו- אמנם יש לכל חדר מקלחת ושירותים פרטיים אך המקום לא ביתי ומזמין ואין בו אווירה, ובחדרים בלילה היה קפוא ללא כל אפשרות חימום

יום 5 - טיול הליכה לקרחון Shakhara

קמנו לארוחת בוקר מעולה בגסטהאוס של מירנדה (לטעמי זה היתרון היחידי בו) ויצאנו להליכה לעבר קרחון שחארה. הלכנו 6 קמ לכל כיוון - קצת אחרי הקיוסק. ויתרנו על ההגעה לקרחון ממש כי הוא גם ככה נראה היה אפור ולא מרשים מידי. המסלול קל מאוד וניתן בתכלס להגיע עד הסוף כמעט עם הג’יפ אבל העדפנו ללכת ברגל. סהכ 5 שעות הליכה עם עצירות ממושכות

מאושגולי המשכנו לאדישי. סטינו קצת מהדרך ועלינו לאתר הסקי Tetnuldi (איפה שיום 2 של טרק מסטיה אושגולי עובר). הכביש לשם ממש סבבה ואפשר אפילו לעלות עד לגובה 3188 מטרים עם ג’יפ - לטעמי זה מהגבוהים שאפשר להגיע עם רכב בגאורגיה. אנחנו לא ניסינו כיוון שהיינו קצרים בזמן ובדלק והגענו עד 2698 משם גם נשקף נוף מרהיב.

אח״כ נסענו לאדישי. הגענו לקראת 19:00 בערב והכפר היה מפוצץ באנשים שעושים את הטרק והיה מקום רק בגסטהאוס של מוחראני ונרגיזה - 50 לארי לאדם כולל ארוחת ערב ובוקר לאחר התמקחות קלה. המקום בסיסי ביותר - אל תצפו למשהו מפנק באדישי. זה הכפר הכי עלוב שיצאנו לראות בגאורגיה. היה שם גם הפסקת חשמל במהלך כל השהות שלנו בכפר דבר שהוסיף לחוויה.

יום 6 - טיול יום לקרחון Adishi

קמנו בבוקר לארוחת בוקר ממוצעת מינוס בגסטהאוס. היום תיכננו להשלים את מה שלא יכולנו לעשות במאי שנה שעברה - להגיע לתצפית על קרחון אדישי (יום 3 של טרק מסטיה אושוגלי). מאדישי הלכנו כשעה וחצי עד חציית הנהר. בהלוך היה ניתן לחצות ברגל בלי בעיה - המים מגיעים עד קו הברך. מחציית הנהר עד הפאס זה כשעה ורבע עלייה עם עצירות קלות. הנוף מהפאס מרהיב - יש תצפית ל-2 קרחונים ולמספר פסגות מעל 4800 מטר וכמובן לעמק אדישי. אחרי שהתענגנו על הנוף ירדנו למטה חזרה למקום חציית הנהר אך הפעם המים עלו והיה נראה שמסוכן מאוד לחצות ברגל אז נאלצנו לקחת סוסים. יש שם מונופול והם לוקחים 20 לארי לאדם. אין מה לעשות תשלמו זה עדיף מלסכן את חייכם.

חזרנו לאדישי (כשעה וחצי ברגל) ומשם המשכנו למסטיה. במסטיה לנו בגסטהאוס Data. מקום ממש נחמד והיא לקחה לנו 30 לארי לאדם כולל ארוחת בוקר. בערב אכלנו בקפה לילה- מקום ממש סבבה וזול על אף היותו תיירות

יום 7- טיול יום לאגמי קורולדי (koruldi lakes) ונסיעה למצחתה

קמנו בבוקר לארוחת בוקר מצוינת של דאטה. לאחר מכן עלינו עם הג’יפ לטיול לאגמי קורולדי (הידוע גם כטיול אל ׳הצלב והאגמים׳) - ניתן לעלות עם ג’יפ ממש עד האגמים אך אנחנו עלינו עד הרמה הקטנה שלפני (בפיצול השבילים לאגמים ול- Guli pass) ומשם זה הליכה של כ-2 קילומטרים (סהכ 320 מטר עלייה בגובה). לוקח שעה לעלות וחצי שעה לרדת. האגמים לא היו מלאים אבל הנוף וההשתקפויות מהם מדהימים. ללא ספק טיול יום שהוא בגדר חובה למבקרים במסטיה.

ירדנו מהאגמים בצהריים והתחלנו את ההתקדמות לעבר טביליסי. בחרנו לישון במצחתה (Mtskheta) הנמצאת מצפון לעיר כדי להימנע מכניסה לעיר הפקוקה בשעות הערב. הנסיעה כולל עצירות לאוכל והתרעננות לקחה 8 שעות. הגענו בשעת ערב מאוחרת לגסט האוס Vertigo במצחתה לאחר פקקים רבים - אחלה גסטהאוס עולה 20 לארי לאדם לינה בלבד. ויתרנו על ארוחת בוקר בשל הסיבה שהם מגישים אותה רק מ-9 וחצי בבוקר.

יום 8 - עמק טרוסו וכמה שעות בטביליסי

הייתה לנו האופציה לעשות יום אחרון בטביליסי אך ויתרנו כי אנחנו לא חובבי ערים. במקום בחרנו לעשות טיול יום לעמק טרוסו. העמק נמצא סה״כ שעתיים ורבע ממצחתה. זו הייתה פעם שנייה שלי בעמק טרוסו ולטעמי זה אחד המקומות היפים ביותר בגאורגיה. יש בו הרגשה של נידחות וסוף העולם ונופים שונים מאוד מכל מקום אחר שהיינו עד כה. ניתן להגיע עם ג’יפ עד למוצב הצבאי שנמצא בסוף העמק מתחת למצודה הנטושה, לאחר מכן זה איזור גבול עם דרום אוסטיה והכניסה אסורה. סה״כ 12 קמ מהכניסה לעמק פחות או יותר. עצרנו בדרך ועשינו הליכות קטנות - למעיין הסודה, לצד הנהר ובכפרים הנטושים. יש שם הרגשה מדהימה והנופים עוצרי נשימה. לאחר כ-4 שעות בעמק נסענו לקזבגי לארוחת צהריים מאוחרת. אכלנו במקום לא משהו שנקרא good food kazbegi. מסעדת פועלים לא משהו בכלל וגם לא ככ נקייה.

בשעת צהריים מאוחרת התחלנו את הנסיעה לטביליסי בחזרה. היה לנו כמה שעות להעביר עד הטיסה המאוד מאוחרת (2:25) וחילקנו אותו לזמן קניות ב- Tbilisi mall ולזמן הסתובבות בשעות הערב המאוחרות בעיר העתיקה התוססת של טביליסי. קניון טבילסי הוא מעולה וזול ויש שם רשתות מוכרות כמו פול אנד בר, זארה, ברשקה, טופשופ, מרקס אנד ספנסר ועוד. יש גם חנות של קולומביה אמנם קטנה ועם מבחר די מצומצם אבל יש שם ממש מציאות והמחירים זולים משמעותית מהארץ. קניתי שם מיקרופליז ב-100 לארי בלבד!

אחרי הקניות בקניון המשכנו לעיר העתיקה. ישבנו בבר- בית קפה שנקרא Art cafe home. מקום מגניב ממש עם כמה קומות שהמרכזית ביניהם היא קומת הגג פתוחה עם נוף לעיר. ממש זול שם גם - גם האוכל וגם השתייה (בירה -5 לארי, פיצה/פסטה - 10 לארי). יש שם גם רחבת ריקודים באחת הקומות שלא הייתה פעילה אבל נראה לי בסופש יש שם מסיבות לא רעות.

יצאנו לסיבוב רגלי אחרון בעיר העתיקה ומשם לשדה התעופה והביתה.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )