(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

שבועיים בפירנאים הספרדיים באוקטובר

טיול מברצלונה שלחוף הים התיכון לסן-סבסטיאן שלחוף האוקיינוס האטלנטי, דרך כמה משמורות הטבע המפורסמות של הפירנאים הספרדיים (ואנדורה). שבועיים שטופי-שמש מחוץ לשיא עונת התיירות.

תאריך הטיולOctober 2017
משך הטיול15 ימים
עונה מומלצתיוני-אוקטובר

מבוא

בסוכות האחרון, על רקע גל הפגנות העצמאות בקטלוניה, נסענו שלושה חברים לברצלונה בגישה של "נשכור רכב, ניסע - ונראה איך נתקדם משם". מגל המחאות שמילא את התקשורת בארץ לא באמת חששנו, אלא יותר ממזג האוויר: עונת התיירות בפירנאים נגמרת בספטמבר, וממידע שמצאנו באינטרנט עשה רושם שאוקטובר אפשרי לטיולים - אבל מזג האוויר הפכפך וחלק גדול מבקתות המטיילים סגורות.

כל החששות התבדו: ספרד והפירנאים האירו לנו פנים עם כמעט שבועיים רצופים של מזג אוויר קיצי ואידיאלי לטיולים. במהלך הטיול עברנו בשני הפארקים הלאומיים המפורסמים ביותר בפירנאים הספרדיים (Aiguestortes משובץ האגמים במזרח ו-Ordesa המצוקי והדרמטי במערב), עשינו גיחה של יומיים לאנדורה הקטנה ועתירת-הנופים, ולבסוף הגענו אל מפרץ החוף החולי עוצר-הנשימה של עיירת הנופש שלחוף האטלנטי - סן סבסטיאן. הגשם הופיע רק כשחזרנו לברצלונה, 24 שעות לפני הטיסה, כאילו שולח לנו תזכורת לגבי המזל שהיה לנו במהלך השבועיים שחלפו.

גם למי ש"זוכה" ליותר ימי גשם בטיול, צפון ספרד והפירנאים הם יעד אפשרי בהחלט לחודש אוקטובר. מזג האוויר מתון יותר מאשר באזורים הרריים אחרים באירופה, מסלולי הטרקים לרוב עדיין לא מושלגים, וחילופי העונות יוצרים יערות שלכת נהדרים במדרונות ההרים. הקושי העיקרי בתכנון הטיול נוגע ללינת הלילה בטרקים: במרבית המקומות אסור להקים אוהלים, בקתות המטיילים פתוחות במתכונת חלקית ומצומצמת, ומציאת מידע בזמן אמת לגבי הבקתות הפתוחות ותאריכי פתיחתן היא משימה לא פשוטה. אנסה לסייע כמה שניתן, ולתת פרטים נוספים נוספים שעשויים לעזור למי שמתכנן טיול באזור - באוקטובר ובכל עונה אחרת.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

לפני שמתחילים:

אז מה צריך לדעת לפני שמתכננים טיול עם רכב בספרד?

עלויות:
באזורים המתוירים, המחירים בספרד מזכירים את ישראל, אבל באזורים אחרים היא זולה משמעותית. לילה ממוצע בחדר לשלושתנו עלה לרוב סביב 60-90 יורו (20-30 לאדם).
ארוחה במסעדה עולה בדר"כ בין 10 ל-15 יורו, וכוללת 3 מנות, לחם ויין חופשי. טאפאס (מנות קטנות משלל סוגים) עולים בסביבות 3-5 יורו; 1/2 ליטר בירה עולה בין 4 יורו בפאב בברצלונה לבין 1.5 יורו במקומות נידחים יותר.
רכב: השכרת רכב מבוטח מקטגוריה C ל-12 יום עלתה כ-415 יורו. מחירי הדלק נעים בין 1.1 יורו לליטר דיזל ו-1.25 לבנזין בספרד, לבין 1.0 יורו לדיזל ו-1.1 לבנזין באנדורה.
סך העלויות השוטפות בטיול על אזור ה-70 יורו ליום. הטיול כולו, כולל הטיסה (580 דולר), עלה כ-6,000 ש"ח לאדם. אופי שונה של טיול (יותר ימים בטרק על חשבון עיר, פחות ארוחות במסעדות) עשוי להוזיל אותו מעט.

לינה:
את מרבית מקומות הלינה הזמנו דרך האתרים Airbnb.com ו-Booking.com. האפשרות הראשונה מתאימה לאזורים המתוירים בעיקר, בהם יש מגוון דירות וחדרים מוצעים להשכרה. בניגוד לבוקינג, ב-Airbnb דורשים כמעט תמיד תשלום מראש דרך האתר - אבל היתרון הוא בתקשורת ישירה עם המשכיר ובגמישות גבוהה יותר. Booking הוא אתר מעולה שכבר הוכיח את עצמו גם בטיולים קודמים. לברצלונה חובה להזמין מקום כמה ימים מראש, ומומלץ גם במקומות נוספים - במיוחד אם אתם נופלים כמונו על "יום קולומבוס" העמוס במטיילים (חג לאומי החל בין ה-12-15/10).

בקתות:
בשתי עיירות המוצא לטרקים בפארקים הלאומיים Aiguestortes ו-Ordesa - אספוט וטורלה (בהתאמה) - קיים מרכז מבקרים, אבל הבקתות בפארקים פועלות באופן עצמאי ולא ניתן להסתמך על המידע במוקדים אלה. עדיף למצוא את המידע באופן עצמאי באינטרנט, וליתר ביטחון להרים טלפון לבקתות הרלוונטיות.
אתרים רלוונטיים:
http://www.refusonline.com/en/... - פירוט תאריכי הפעילות של בקתות המטיילים בפירנאים הקטלוניים (כולל הפארק הלאומי Aiguestortes), ואפשרות להזמין מקום ללילה.
https://www.carrosdefoc.com/en... - מידע על הבקתות השונות בפארק הלאומי Aiguestortes (זמני ארוחות, מס' מיטות וכד') ופרטים ליצירת קשר.
http://www.goriz.es/index.php/... - אתר Refuge Goriz, בקתת המטיילים העיקרית (וכנראה היחידה) בפארק הלאומי Ordesa.

הצטיידות:
ציוד טיולים ממש לא צריך להדאיג אתכם בטיול הזה. סניף Decathlon המרכזי של ברצלונה הוא חנות-ענק בעלת 3 קומות שיושבת כ-100 מטר מרחוב La-Rambla (ה"רמבלס", רחוב התיירות המרכזי), וניתן למצוא שם כל ציוד טיולים אפשרי ומאוד בזול. ואם הגעתם כבר לפירנאים ואתם צריכים משהו - בירת אנדורה (אנדורה לה-וולה) היא מרכז קניות אחד גדול, שבין השאר ניתן למצוא בו ציוד איכותי במחירים פטורים-ממכס.

05-07/10: ברצלונה

טיול עירוני במוקד התיירות מס' 1 בספרד, תוך כדי סידורים והתארגנות לקראת היציאה לכיוון הפירנאים.
מסלול: Barcelona Airport - Placa Espania - La Rambla - Casa Mila - La Sagrada familia - Av st.Joan - Gothic Quarter
לינה: 2 לילות ב-Airbnb סמוך לשדרת gran via de les corts catalanes

הנחיתה בברצלונה הייתה ב-20:00 בערב, ומשדה התעופה לקחנו קו A1, שמגיע ישירות אל מרכז העיר. ירדנו בתחנה בשדרת שדרת corts catalanes, והגענו למקום הלינה שלנו, חדר פשוט הממוקם באמצע הדרך כיכר Espana לבין שדרת La-Rambla (הרמבלס). היום למחרת הוקדש לטיולים וסידורים אחרונים לקראת היציאה לפירנאים.

אין באמת צורך להציג את אחת מערי התיירות המוצלחות בעולם, מה גם שהתחזית למזג אוויר בהיר בפירנאים הביאה אותנו לעזוב אותה מהר מכפי שחשבנו. אבל גם מי שברצלונה היא לא מוקד הטיול העיקרי שלו, אינו יכול לפספס יום טיול בין המבנים היפהפיים של העיר, ובמיוחד כנסיית sagrada família העצומה - יצירת האמנות של האדריכל גאודי, שבמציאות נראית מרשימה, מורכבת ומפותלת אף יותר מאשר בתמונות. השדרות הרחבות והמוצלות יגרמו גם למי שאינם "טיפוסים עירוניים" ליהנות מההליכה בעיר, והבונוס של הגעה באוקטובר הוא מיעוט (יחסי!!) של תיירים שמונע את הדוחק הקיים בשדרת הרמבלס בעונת התיירות. לאורך השדרה פזורים עשרות מוקדי מידע לתיירים, חנויות מזכרות, מסעדות, בתי קפה ודוכני אוכל רחוב, ואם התעייפתם - אסור לפספס את השייקים בשוק La-boqueria הסמוך. העובדה שבאנו בעיצומם של ימי הכרזת עצמאות באה לידי ביטוי בעיקר באלפי דגלי קטלוניה המונפים על כל בניין אפשרי, ובמבט זועף מהפקידה ב-Tourist Information כשביקשנו מפת כבישים של הפירנאים הספרדיים. נו טוב, נסתפק במפה של החצי הקטלוני, וב-GPS...

את השכרת הרכב ביצענו מסוכנות Hertz שצמודה ל-Barcelona Sants - תחנת הרכבת והאוטובוסים המרכזית של ברצלונה. נקודה זו קרובה יחסית למרכז העיר (10 דקות הליכה מכיכר Espana ו-25 דקות הליכה מהרמבלס), וכמעט כל חברות ההשכרה פועלות בה - חלקן בתוך מתחם התחנה, וחלקן ממוקמות בקומה התחתונה של בניין סמוך (מעבר לכביש). סים בינלאומי לצרכי ניווט בכבישים מצאנו בקלות בתוך בניין התחנה.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

07-10/10: אספוט והפארק הלאומי Aiguestortes

טרק דו-יומי בפארק הלאומי המפורסם ביותר בפירנאים הקטלוניים, שידוע בעיקר על רקע 230 האגמים הפזורים בתחומו.
מסלול: ברצלונה - אספוט - הפארק הלאומי איגואסטורטס (Lake Saint Morici - Refuge Estany Llong - Refuge Amigtes - Lake Saint Morici)
לינה: שני לילות (לפני הטרק ואחריו) במלון Roca Blanca באספוט, ולילה אחד (במהלך הטרק) בבקתת Refuge Estany Llong שבתחומי הפארק הלאומי

ארבע שעות נמשכת הנסיעה מברצלונה לכפר התיירות Espot שבמרומי הפירנאים. מסלול הנסיעה מגוון מאוד - מתחילים בנסיעה מערבה על כביש מהיר, כשברקע רכס המונסראט המשונן והדרמטי, כאשר בהמשך הכבישים הולכים וצרים ככל שמתקרבים אל הרי הפירנאים. אנחנו יצאנו מברצלונה ב-10:30 ועשינו עצירת צהריים בכפר Agramunt שבאמצע הדרך, כפר יפה שבכיכר המרכזית שלו כמה מסעדות.

מרכז המבקרים באספוט פתוח במשך כל השנה, בין השעות 09:00-14:00 ובין 15:30-17:45, וניתן לקבל בו מידע לגבי מסלולים, מפות טופוגרפיות (8 יורו) וטלפונים של בקתות המטיילים. כפי שכבר כתבתי, אי אפשר לסמוך על מרכז המבקרים שיידע האם הבקתות פתוחות ובאילו תאריכים, וצריך להתקשר או להירשם מראש דרך הקישור שציינתי למעלה.
כשאנחנו הגענו (ב-07/10), הבקתות הבאות היו פתוחות:
*Refuge Amigtes - הבקתה הגדולה והפופולרית ביותר ב-Aiguestortes. נסגרה למבקרים יום אחרי שהגענו (ב-08/10) כך שלא יכולנו להסתמך עליה ללינת לילה, והייתה צפויה להיפתח שוב מה-12-15/10 לרגל חג "יום קולומבוס".
* Refuge Estany Llong - בקתה נוספת, מעט מרוחקת יותר מ-Amigtes, בה ישנו בסופו של דבר בטרק. הייתה צפויה להישאר פעילה עד ה-14/10.
* Refuge J.M Blanc - בקתה קרובה יחסית לאספוט (אך הגעה אליה כרוכה בעלייה תלולה), שהייתה מחוץ לנתיב ההליכה שלנו.

אספוט עצמו הוא כפר קטן מאוד ותיירותי, ובתקופה שהגענו היה ריק יחסית ממטיילים. מרכז המבקרים נמצא בכניסה ליישוב, ובסביבתו כמה מלונות פשוטים (2-3 כוכבים) ומבחר מצומצם של מסעדות. אני ממליץ מאוד על מלון Roca Blanca בו ישנו (לילה בחדר לשלושה - 90 יורו), בעיקר הודות לצוות ידידותי וארוחת בוקר מפנקת. בסמוך למרכז המבקרים יש גם סופרמרקט בו ניתן להצטייד לקראת מסלול ההליכה.


פירוט מסלול הטרק
היום הראשון: מאגם Sant Maurici לבקתת Estany Llong; משך הליכה נטו 4-5 שעות; טיפוס מצטבר 550 מטר; ירידה מצטברת 450 מטר

מהרחבה שמחוץ למרכז המבקרים יוצאים כל 15-20 דקות ג'יפים לכיוון אגם Sant Maurici, כ-8 ק"מ מהעיירה. נסיעה לכיוון אחד עולה כ-5 יורו - אני ממליץ לקנות מראש כרטיס לשני הכיוונים. חשוב לציין שבדרך חזרה (מהאגם לאספוט), הג'יפים יוצאים בכל שעה עגולה עד 18:00, וחובה לתכנן את היום השני של הטיול בהתאם.

נסיעה של 20 דקות בכביש תלול ומשובש תביא אתכם אל תחילת המסלול, על שפת אגם סנט מוריצי (גובה: 1900m) - אגם יפהפה מוקף פסגות הרים נישאות ומשוננות. מחפשים שלט שיפנה אתכם לכיוון Portarro d'espot, ובעקבותיו מתחילים את ההליכה בשביל מיוער המקיף את האגם מדרום. השביל יורד מעט, חוצה נחל ומתחיל לטפס אל הגדה הדרומית של האגם. לאחר 20 דקות הליכה מגיעים לפיצול שבילים - היצמדו לשילוט לכיוון Portarro d'espot, ואל תתפתו לטעות ולפנות עם השילוט לכיוון Lake Sant Maurici, שיוריד אתכם חזרה לכיוון האגם וירחיק אתכם מהדרך. לאחר כשעה של טיפוס מתון בשביל שמספק תצפיות נהדרות אל האגם, מגיעים אל פיצול שבילים נוסף, שם פונים שמאלה (פנייה ימינה מובילה לRefuge Amigtes). העלייה נעשית תלולה יותר, אך מתבצעת בתוך עמק יפה בו זורם פלג מים. קו העצים נשאר מאחור והנופים מתחלפים לנופי אחו ירוקים.

שעה נוספת של עלייה תביא אתכם אל מעבר ההרים Portarro d'espot, בגובה 2,430 מטר. בסמוך לראש הפאס אגם קטן וצלול, ופיצול שבילים: השביל המרכזי יורד לצדו השני של הרכס, אולם ניתן לפנות כאן שמאלה, בהליכה מישורית של 15 דקות, עד לתצפית עוצרת-נשימה על אגם Sant Maurici: זוהי התצפית הגבוהה והמרשימה ביותר על האגם, ונקודת חובה לעצירת קפה/ארוחת צהריים. מהתצפית יש לחזור על עקבותיכם לפיצול השבילים ולהתחיל לרדת לכיוון Refuge Estany Llong. נותרו כשעה וחצי-שעתיים של ירידה מפותלת לכיוון אגם Llong שלמרגלות הפאס, ונופי האגם המרשים ילוו אתכם לאורך כל הירידה. חצי שעה האחרונה של היום היא טיול רגוע ומישורי על שפת האגם הציורי, ומיד לאחר קצה האגם תופיע הבקתה מימין לשביל. בקתת (Estany Llong (2000m היא בקתת המטיילים המפנקת ביותר שהייתי בה מעודי - תמורת 40 יורו לאדם קיבלנו מיטה עם שמיכות חמות, ארוחת ערב ענקית של שלוש מנות לסיים וארוחת בוקר שמשתווה לזו המוצלחת מהמלון באספוט. הקור בחוץ (מתחת לאפס) לא מורגש כלל בתוך חלל הבקתה המחומם, וניתן לקבל במקום גם מקלחת חמה בתוספת תשלום.


היום השני: מבקתת Estany Llong לאגם Sant Maurici, דרך בקתת Amitges; משך הליכה נטו 5-7 שעות; טיפוס מצטבר 700 מטר; ירידה מצטברת 800 מטר

החלק הראשון של יום ההליכה הוא למעשה חזרה באותה הדרך, עד לפיצול לכיוון בקתת Amigtes עליו חלפנו יום קודם; מדובר בשעתיים-שלוש של הליכה (עלייה עד לפאס וירידה ממנו עד לפיצול), אבל הנוף שונה לחלוטין בשעות הבוקר וההשתקפויות באגמים שלאורך הדרך מרהיבות. כשמגיעים לפיצול פונים שמאלה, ועד מהרה תגיעו אל Mirador Sant Maurici - תצפית מרשימה נוספת על האגם שמלווה את המסלול, הפעם מזווית שונה. עוד 10 דקות הליכה ומגיעים לצומת T של שבילים - השביל שלנו נפגש עם שביל העובר במקביל לערוץ, מסומן היטב בסימון אדום-לבן: זהו ה-GR11 - טרק ארוך החוצה את כל רכס הפירנאים ממערב למזרח. יש לפנות שמאלה ב-GR11, במעלה הערוץ, ולאחר כחצי שעת הליכה מגיעים אל פיצול נוסף סמוך לאגם קטן, ושלט המציין שיש רק עוד 25 דקות הליכה עד ל-Refuge Amigtes. כאן פונים ימינה, נפרדים מה-GR11, ומתחילים בטיפוס תלול אך קצר יחסית שמסתיים בדרך ג'יפים המגיעה היישר אל מבואות הבקתה.

בקתת Amigtesהייתה אמנם סגורה כשהגענו, אבל לא טיפסנו עד לפה בשבילה, אלא בשביל המיקום הנהדר בו היא יושבת: בסביבה הקרובה של הבקתה לפחות שלושה אגמים, שמעליהם מתנשאים צוקים מרשימים ופסגות של כמעט 3,000 מטר. מיקום ותזמון נפלא לארוחת הצהריים של היום השני של הטיול. אפשר לטייל בסביבת הבקתה שעה ארוכה ולגלות אגמים ופינות חמד נוספות. עם תום הביקור בבקתה יש להתקדם חזרה בדרך הג'יפים, והפעם להמשיך בה במשך כשעה הליכה בערך, במגמה ירידה. כשתראו שביל צר שמתפצל ימינה מהדרך לכיוון אגם סנט מוריצי, פנו אליו בירידה תלולה ונסתרת לכיוון האגם. דרך העפר עצמה אמנם מגיעה גם היא לנקודת הסיום, אבל מהר מאוד תבינו למה השביל הצר עדיף משמעותית - כמה דקות הליכה אחרי הפיצול תבחינו לצדכם במפל מים עצום הצונח מגובה עשרות מטרים, ופיתולי השביל עוברים בדיוק במקומות הפוטוגניים ביותר שלו. עצירת חובה! כ-30 דקות הליכה מהמפל תגיעו אל נקודת הסיום לחוף אגם Sant Maurici, ממנה התחלנו בבוקר יום קודם. כאן יש להמתין לג'יפ שיחזיר אתכם אל הפינוקים של אספוט.


מיותר לציין שבמהלך עונת התיירות מגוון האפשרויות למסלולים באיגואסטורטס אינסופי - החל מטיולי חצי-יום קלילים יחסית ועד לטרקים ארוכים וקשים של ימים ושבועות. מי שמצויד היטב באוכל וביגוד חם, ויכול להסתמך על חדרי החורף בבקתות - לא מוגבל גם מבחינת העונה. המלצה שלי לקיץ (או לסתיו לאמיצים): Lake Sant Maurici - Refuge Estany Llong - Refuge Colomina - Refuge J.M Blanc - Espot; טרק מומלץ ביותר של ארבעה ימי הליכה שחוצה "שרשרת" של עשרות אגמים (ר' קישורים בסוף).

10-12/10: אנדורה ו-Sort

רפטינג חביב בנהר היורד מהפירנאים, מדינה בגודל של עיר שהיא גם דיוטי-פרי, וטיול חצי-יום רגוע באתר סקי לא-פעיל
מסלול: Espot - Sort(rafting) - Andorra La-Vella - Encamp - Tristiana Lakes - Andorra La-Vella
לינה: 2 לילות ב-Airbnb בדירה סמוכה לכביש המוביל בין Encamp ל-Andora La-Vella

בבוקר ה-10 לחודש עזבנו את אספוט והתחלנו לנסוע במורד הכביש המפותל לכיוון אנדורה. המדינה ההררית הקטנה לא הייתה בתכנון המקורי של הטיול, אבל הרגשנו צורך לבקר במדינה נוספת (קטנה ככל שתהיה) אם כבר הגענו כל כך קרוב. ומעבר לכך - בדרך מאספוט לאנדורה ממוקם הכפר Sort - אחד מאתרי הרפטינג המפורסמים בפירנאים.

חצי שעה נסיעה מאספוט הביאה אותנו לסורט, ובכיכר המרכזית מצאנו את הסוכנות שמארגנת את הרפטינג (Sort Rubber River). מסתבר שהגענו חמישה ימים (!) לפני סיום עונת הרפטינג, אז הרגשנו די בני מזל.. השיט נמשך כשעתיים ועלה לנו כ-45 יורו לאדם, הכוללים מדריך, חליפות והסעה לתחילת השיט. כמות גדולה יותר של אנשים בסירה עשויה להוזיל את המחיר. הרפטינג הפתיע אותי לטובה - ביקורות באינטרנט הכינו אותי למשהו רגוע בסגנון של נהר הירדן, ובפועל התברר שאפילו בסוף העונה מדובר ברפטינג מלהיב, מהיר וכמעט ללא קטעים של מים שקטים. ביוני-יולי הזרימה מן הסתם חזקה בהרבה. יש כמה קטעים בהם ניתן להיכנס למים לBody Rafting ואפילו גשר לקפיצה - מומלץ! סיום הרפטינג הביא אותנו חזרה לכפר ושם התפנקנו במסעדה מצוינת. בסופו של דבר, לא מדובר באטרקציית חובה, וכאמור החוויה מעט יקרה - אבל הרפטינג בסורט הוא דרך נהדרת להוסיף קצת גיוון לטיול.

הדרך מסורט לאנדורה מפותלת ואיטית, אבל גדושה בנופים הרריים מרהיבים, ולצדי הכביש אינספור נקודות נפלאות לעצירות קפה וצילומים. את מעבר הגבול חצינו בסביבות 17:00 - ומיד גילינו שה-GPS שהפעלנו בסים הבינלאומי הפסיק לעבוד והשאיר אותנו להסתמך על אינטואיציה. מסתבר שאנדורה הזעירה היא אחת ממספר מצומצם של מדינות שהסים הבינלאומי לא מתפקד בהן... קחו זאת בחשבון. בירת אנדורה, אנדורה לה-וולה, היא עיירה של 20,000 תושבים, אבל בפועל מרגישה כמו כרך סואן. אנדורה נהנית מפטור ממס וממחירים זולים בהרבה משכנותיה, ובכל יום עשרות אלפי ספרדים וצרפתים נוהרים לכאן לעשות קניות והופכים את המדינה הזו לדיוטי-פרי הגדול בעולם. נשמע כיף? בשביל מי שנוסע להרים להתנתק מהציוויליציה, פחות. אבל אם נקרעו לכם התיק או הנעליים באיגואסטורטס (מניסיון..) מזל שיש את אנדורה בשביל לתקן. העיירה Encamp השכנה, בה שכנה דירת ה-Airbnb שלנו, היא אופציה מוצלחת למי שרוצה להימלט מההמולה והצפיפות של עיר הבירה - וגם בה לא חסרים פאבים ומקומות בילוי.

יום למחרת יצאנו לטיול רגוע של חצי-יום אל אגמי Tristaina - שלושה אגמים הממוקמים בעמק הררי גבוה, בסמוך לראש אחד הרכבלים של אתר הסקי (לא פעילים בקיץ). הכביש שמטפס אל תחילת המסלול הוא חוויה בפני עצמה - כ-40 דקות של נסיעה מפותלת ואיטית שהביאה אותנו מגובה 900 מטר (אנדורה לה-וולה) לגובה של 2200 מטר. חנינו בסמוך למבנה של אתר הסקי (בו פועלת מסעדה) והתחלנו לטפס בשביל ברור שמטפס על המדרון שמאחורי המבנה. כ-30 דקות הליכה הביאו אותנו אל אוכף הררי שממנו נחשפו לנו במלוא הדרם הנופים של שניים מאגמי טריסטיאנה, והתקדמות קלה חשפה את האגם השלישי, הנמוך מהשניים האחרים. שלושת האגמים שוכנים בעמק הררי מוקף פסגות הרים מרשימות ביותר, ומחוברים ביניהם בפלג מים צלול היוצר סדרת מפלונים. אל חלק מהפסגות שמעל ניתן לטפס אם ממשיכים בשביל בו באנו בעקבות השילוט (כשעה וחצי נוספות של הליכה ל-Pic de Tristaina, לדוגמא) - אבל אנחנו ויתרנו על התענוג, ופשוט ניצלנו עד תום את השלווה ומזג האוויר הקיצי ששררו בסביבת האגמים.

חזרנו לרכב בדרך בה באנו, וירדנו להסתובב קצת באנדורה לה-וולה. למי שמחפש ציוד טיולים וספורט במחירים פטורים-ממכס, מומלצת החנות Viladomat שממוקמת ממש במרכז העיר, וכוללת ארבע קומות של כל מה שיעלה בדעתכם. המחירים גבוהים מעט ביחס ל-Decathlon בברצלונה, אבל פה מדובר על מותגים מקוריים - במחירים שקשה למצוא במקומות אחרים. כאן בעצם הסתכם הביקור שלנו במדינה. אנדורה היא אולי יעד אורבני ו"מפונק" יחסית ליעדים אחרים בפירנאים, והתשתית לטרקים ארוכים שבו נופלות מזו שקיימת ב-Aiguestortes ו-Ordesa - אבל אתר הסקי והכבישים שמטפסים אל פסגות ההרים הופכים אותה ליעד מוצלח מאוד לטיולי-יום, שחבל לפספס אם אתם באזור. רק אל תשכחו למלא דלק לפני שאתם חוזרים לספרד - מחירי הדלק באנדורה נמוכים ב-10-15%, ותוכלו ממש להרגיש ש"ניצחתם את השיטה"...

12-15/10: טורלה והפארק הלאומי Ordesa

טרק חד-יומי בפארק לאומי המצטיין בנופים הרריים דרמטיים ומצוקיים במיוחד, בעיצומה של הגרסה המקומית ליום העצמאות
מסלול: אנדורה - Linas De Broto - Torla - Valle de Tena - הפארק הלאומי אורדסה (Circo Soaso Trail)
לינה: לילה אחד בדורמס באכסניית Albergue El Ultimo Bucardo בכפר Linas De Broto הסמוך לטורלה, ושני לילות נוספים במלון Las Nieves באותו הכפר.

הפארק הלאומי אורדסה היה מתוכנן להיות יעד עבור טרק נוסף של מספר ימי הליכה. בפועל, עומס המטיילים בפארק, והעובדה ש-Refuge Goriz הייתה סגורה למטיילים, גרמו לנו לשנות תכניות. הדבר לא מנע מהפארק הלאומי היפהפה להיות אחד משיאי הטיול - בעיקר הודות לנופים הלא-שגרתיים שמכתיב הרכס העצום של (Monte Perdido (3,375m - הפסגה השלישית בגובהה בפירנאים.

יש מספר דרכים לעשות את הדרך ההררית והארוכה מאנדורה לטורלה. אנחנו עקבנו אחרי ה-GPS, וזכינו לארבע שעות של נסיעה מגוונת ביותר - נוף הררי שמתחלף בהדרגה למישורים חקלאיים שמתחלפים בהדרגה חזרה להרים. הקטע האחרון של הדרך הוא כביש הררי מפותל, בחלקו בעל נתיב אחד לשני הכיוונים! סעו בזהירות. כ-3 ק"מ לפני הכפר מצאנו את עצמנו תקועים בפקק - שנמשך דקות ארוכות עד הכפר עצמו. "יום קולומבוס" (Colombus Day) הוא חג לאומי המציין את היום בו גילו את אמריקה - והשילוב של ימי חופש עם מזג אוויר אידיאלי גרם לאלפי ספרדים להסתער על הפארק הלאומי Ordesa ולהפוך אותו לעמוס עד-להתפקע במהלך כל השהות שלנו באזור. בטורלה עצמה לא היה שום סיכוי למצוא מקום לישון (כן, ניסינו גם להזמין מראש), ונאלצנו לנסוע לכפר הסמוך Linas De Broto, שנמצא כרבע שעה נסיעה משם, ולהתפשר על מיטות אחרונות בדורמס באכסניה עמוסה מאוד בפני עצמה. מוקד המידע לתיירים בטורלה גדול ואינפורמטיבי בהרבה מאשר המקביל שלו באספוט, ופתוח כל השנה (9:00-13:30, 17:00-21:00). מבירור שערכנו, גילינו שהבקתה המרכזית של הפארק Refuge Goriz סגורה במשך כל ימי החג (כאמור, 12-15/10). מלבד הבקתה, הטיולים בפארק הם על טהרת קמפינג, ומותר להקים אוהלים מעל גובה 2,100 מטר - אבל אנחנו לא היינו מצוידים באוהל ולא תכננו טיול בסגנון. שינינו תכניות והחלטנו לבצע שני טיולי יום בפארק. למרבה הצער, כשקמנו יום למחרת וניסינו להיכנס לפארק (בסביבות השעה 10:30 בבוקר), גילינו שהפארק בתפוסה מלאה ולא נותנים למבקרים נוספים להיכנס.

מאוכזבים, נאלצנו לחשוב על תכנית ב', ויום למחרת לקום מוקדם יותר. את המחצית הראשונה של היום העברנו בטורלה. הכפר תיירותי מאוד אך יפהפה, ונמצא בתוך תפאורה נהדרת של יערות שלכת והמורדות האדירים של Monte Perdido. אחה"צ נסענו, בהמלצת בחור ספרדי שפגשנו באכסניה, לעמק Valle De Tena שנמצא כ-45 נסיעה מערבית לטורלה, סמוך לגבול עם צרפת. גולת הכותרת של העמק היא אגם גדול מוקף פסגות הרים משוננות - אבל כשהגענו מצאנו את האגם יבש כמעט לחלוטין, לאחר שבמשך שבועות לא ירד באזור גשם. נופי ההרים בעמק בהחלט מרשימים, ומצאנו נקודת קפה פוטוגנית לצד הכביש ממנה היה ניתן ליהנות מהשקיעה. כשחזרנו לLinas De Broto נאלצנו להתפנות מהאכסניה בשל עומס התיירים ולעבור למלון הסמוך Las Nieves, שלמרבה ההפתעה היה בו מקום פנוי. על המלון אני ממליץ בחום: החדרים ברמה טובה, המחירים סבירים (חדר לשלושה: 60 יורו; ארוחת ערב של 3 מנות: 14 יורו לאדם; ארוחת בוקר: 5 יורו לאדם), וצוות המלון אנשים חביבים ביותר. ב-7:00 בבוקר ביום למחרת כבר היינו ברכב בדרך לטורלה.


פירוט מסלול ההליכה - Circo Soaso
משך הליכה נטו 5-8 שעות; אורך המסלול 16 ק"מ (8 לכיוון); טיפוס מצטבר 400 מטר; ירידה מצטברת 400 מטר

מהחניון שבכניסה לטורלה יוצא בכל רבע שעה החל מ-6:00 בבוקר שאטל שמסיע מטיילים לכניסה לפארק הלאומי ובחזרה. אין דרך להיכנס לפארק עם רכב, ויש לקנות כרטיסים מראש לשאטל (4.5 יורו לאדם לנסיעה הלוך ושוב). הנסיעה אורכת כ-20 דקות עד לרחבת חניה גדולה שבסמוך אליה מסעדה ומרכז מבקרים. כאן מתחילים מרבית המסלולים בפארק, ובראשם Circo Soaso - מסלול הטיול המרכזי והפופולרי ביותר. המסלול הוא קטע מה-GR11 (איתו נפגשנו כבר בAiguestortes), ומסומן לכל ארכו בצבעי אדום-לבן.

מרחבת החניה יש לצאת בעקבות השילוט ל-Cola de-Caballo ("מפל זנב הסוס", 1750m), שהוא היעד המרכזי של המסלול. השביל עובר במקביל לערוץ של נחל, בהתחלה בנתיב מישורי, ולאחר כחצי שעה בנתיב מפותל המטפס בעלייה מתונה ונוחה לאורך הערוץ. לאורך הדרך מספר התפצלויות שבילים שמובילות לתצפיות על מפלים, בריכות ואתרי נוף בנחל, אשר מתחתר לקניון עמוק ומרשים. הנוף לא משתנה הרבה לאורך השעתיים הראשונות של ההליכה, אבל סטיות מהשביל המרכזי יובילו לתצפיות מפתיעות על שרשראות המפלים והבריכות בנחל. השביל הראשי רחב וברור לכל אורך הדרך, ויערות השלכת הסתוויים מגוונים את הנוף המיוער ומזכים את המטיילים שהגיעו באוקטובר בבונוס.

לאחר כשעתיים הליכה, קורה דבר מדהים - חוצים את קו העצים, והנוף משתנה בבת אחת לאחד המראות היפים שיצא לנו לראות בטיול: עמק רחב שנוצר בתהליך סחיפת קרחונים ("קרקס", "Circo"), אשר מכוסה מרבדי דשא ירוקים שנחתכים במרכזם ע"י פלג הנחל השקוף. היישר ממול מתנשאות שתי הפסגות המרשימות של Monte Perdido, ומבט אחורנית יציג רכס מצוקי ארוך וישר שתוחם את שתי גדות הנחל ממנו באנו. נותרה עוד שעה של הליכה בשביל מישורי ומרוצף אבנים העובר במרכז העמק, בסיומה מגיעים אל מפל זנב הסוס המפורסם. גובה המפל כ-70 מטר, והוא צונח באופן מדורג מראשה של פרסת מצוקים מרשימה. כשאנחנו טיילנו לא היה מקום לזוז ליד בריכת המפל עמוסת המטיילים, אז הרחקנו ואכלנו צהריים על גבי כר-דשא אקראי עם תצפית פנורמית על העמק.


הירידה חזרה מהירה מהעלייה, וחזרנו לחניון שבתחילת המסלול אחרי כ-8 שעות של הליכה רגועה ועתירת הפסקות. הטיול המוצלח הביא לנו תחושה של סיפוק ומיצוי, אחרי חוסר המזל של יום קודם, ורק אחרי הטיול הבנתי שנשאר לי המון "טעם של עוד" מהפארק הלאומי אורדסה. Circo Soaso הוא טיול יום יפהפה, אך הפארק הוא גן עדן למיטיבי לכת ומטרקים שבאים לחפש קצת יותר מזה. לכן אפרט כאן (לא על סמך ניסיון) חלק מאפשרויות הטיול שמציע הפארק:
* Circo Soaso הגרסה המורחבת (9-10 שעות): המסלול מגיע מהחניון הראשי עד "מפל זנב הסוס" וחזרה, אך בכיוון הלוך מטפס על המדרון הדרומי ועובר בשביל נופי ומרשים, ובכיוון חזור עובר לאורך הנחל כמו במסלול הקלאסי. יש לקחת בחשבון טיפוס של 650 מ' גובה בתחילת היום. ניתן להאריך את המסלול ליומיים ולישון ב-(Refuge Goriz (2150m- דבר הכרוך בטיפוס של 400 מ' גובה נוספים מעל למפל זנב הסוס.
* טיפוס על Monte Perdido (יומיים-שלושה): מטפסים עד ל"מפל זנב הסוס" במסלול הרגיל, משם ל-Refuge Goriz בה ישנים בלילה - ומשם בשביל תלול וקשה עד לפסגת ההר. מההר חוזרים באותה הדרך, דרך לילה נוסף בבקתה.
* חציית הגבול לצרפת, לעיירה Gavarnie (שלושה ימים): מגיעים ל-Refuge Goriz וישנים בה, וביום השני והשלישי חוצים את רכס הפירנאים דרך מעבר ההרים רולנד (Breche de-Roland) אל העיירה הצרפתית Gavarnie, השוכנת ליד המפל הגבוה בפירנאים. ממה שאני מכיר, במסלול זה חובה להצטייד באוהל עבור הלילה השני (ר' קישורים בסוף).

15-17/10: פמפלונה וסן-סבסטיאן

שינוי פאזה לנופש של יומיים בעיר חוף שקשה לצאת ממנה
מסלול: Linas de-Broto - Pamplona - San Sebastian - Lleida - Montserrat - Barcelona - Barcelona Airport
לינה: שני לילות באכסניית A Room In The City בסן סבסטיאן

השהות הקצרה יחסית באורדסה, ומזג האוויר שהמשיך להיות אביבי, אפשרו לנו להגשים את התכנית שלנו ולהגיע לחוף המערבי של ספרד. חבל הבאסקים הבדלני, בעל ההיסטוריה העקובה מדם, מחביא בתוכו את אחת מערי החוף הכי יפות באירופה - סן-סבסטיאן (San Sebastian).

שלוש שעות אורכת הנסיעה מטורלה לסן-סבסטיאן. גם במקרה זה החלטנו לפרוס את הנסיעה על פני רוב היום, אבל הפעם היה ברור לנו איפה נעצור בדרך. פמפלונה (Pamplona) היא עיר בינונית (200,000 תושבים) הממוקמת בצומת דרכים חשובה, שעה נסיעה לפני סן-סבסטיאן. העיר ידועה בעיקר הודות למרוץ שוורים מפורסם המתקיים ברחובותיה בכל שנה בחודש יולי, אך גם ביתר השנה מדובר בעיר יפה ששווה ביקור של כמה שעות, אם לא יותר. מרכז העיר, הממוקם סביב כיכר Castillo הגדולה, הוא למעשה אסופה של כיכרות אבן, סמטאות צבעוניות וכנסיות יפות. בשולי האזור התיירותי עוברת חומה של מבצר מרשים (לא נכנסנו), ובצד השני פארק-טיילת יפה הצופה אל נופי העיר. אם במקרה תיתקלו במהלך השיטוט בעיר בתרמילאים עייפים, עם מוצ'ילה על הגב ומבט הרפתקני בעיניים - כנראה שמדובר בחבר'ה שצועדים את השביל Camino de Santiago, שממשיך מכאן מערבה עוד מאות קילומטרים עד לכנסייה מפורסמת בעיר Santiago de-Compostela. השביל, במקור לצליינים שצעדו בו למטרות עלייה לרגל, הוא כיום אחד משבילי הטיולים הארוכים המפורסמים בעולם (ר' קישורים בסוף)

הדרך מפמפלונה לסן-סבסטיאן עוברת דרך כביש אגרה, או בדרך חינמית איטית ב-10 דקות. שעה נסיעה בנופים הרריים ומרשימים תביא אתכם אל עיר הנופש המפורסמת. הרגע הראשון בו תצאו מרחובות העיר אל הטיילת שלאורך החוף, יותיר אתכם פעורי-פה. סן סבסטיאן (Donostia בבאסקית), יושבת על מפרץ חולי סגור שיוצר מעגל יבשתי כמעט-מושלם, ובשתי קצותיו פסגות הרים ירוקות ונישאות - Monte Urgull במזרח ו-Monte Igueldo במערב. רצועת החוף החולית עמוסה בנופשים אבל נקייה-להדהים, ותגרום לכל מטייל לוותר על המרץ שלו ולרבוץ על החוף כל עוד אפשר. פסל ישו שמתנשא בראש Monte Urgull מסוגל להעלות לראש תמונות או זכרונות מהחופים של ברזיל וריו דה-ז'נירו - בלי להגזים. לצדו הצפוני של המפרץ שוכנת העיר העתיקה, שמזכירה בהוויה שלה את מרכז העיר בפמפלונה - אבל יותר מרשימה ויותר שוקקת חיים. מי שיחצה את העיר העתיקה לצדה הרחוק מהמפרץ, יגלה עד מהרה רצועת חוף חולית ונקייה נוספת. רק תבחרו.

אכסניית A Room In The City בה ישנו ממוקמת כ-100 מטר מלב המפרץ המרכזי, ו-10 דקות הליכה מלב העיר העתיקה. המקום אידיאלי לצעירים - באכסניה לובי מרכזי נעים לשהייה ובאר (שפתוח רק בחלק מימות השבוע), ו-90% מהאורחים הם תרמילאים בני 20-30. החדרים, המקלחות והשירותים ברמה גבוהה מאוד ביחס למחיר הנמוך (70 יורו לשלושתנו). גימיק נחמד - אין מפתחות לחדרים, יש צמידי גומי אלקטרוניים Waterproof שאפשר להיכנס איתם לים! קחו בחשבון שאין שום סיכוי למצוא חניה ברחוב בקרבת החוף מחוץ לחניונים - אנחנו נאלצנו להשאיר את הרכב בחניון למשך 48 שעות - ולהיפרד מ-50 יורו.

סן-סבסטיאן מעודדת בטלה, אבל למרות זאת אל תפספסו את התצפית מפסגת Monte Igueldo (כמה דקות נסיעה מהמרכז). אנחנו עלינו לפסגת Monte Urgull ולפסל ישו הצופה על המפרץ - הראות משם מוגבלת מאוד, והתמונות המפורסמות של העיר מצולמות מההר שממול... מעבר לכך, העיר העתיקה מלאה במסעדות, פאבים וחיי לילה. חלק מהמסעדות בעלות שם עולמי - חבל הבאסקים ידוע בתרבות האוכל שלו, ואם בא לכם להתפנק במסעדה שמתפארת בכוכבי מישלן, זה המקום. גם אם לא, חובה לטעום את ה-Pinchos המקומיים - הגרסה המקומית לטאפאס, שיציצו אליכם מכל חלון שני בסמטאות העיר העתיקה.

17-19/10: חזרה לברצלונה דרך המונסראט, והביתה

נסיעה ארוכה בחזרה לנקודת ההתחלה, ביקור במנזר המפורסם ביותר בקטלוניה, וסיום של טיול קיצי על רקע גשם שוטף
מסלול: San-Sebastian - Lleida - Montserrat - Barcelona - Bacelona Airport
לינה: לילה במלון דירות בעיר Lleida, ולילה נוסף ב-Airbnb בשדרת Av.del-Parallel בברצלונה

ב-17/10 ב-10:00 בבוקר יצאנו מהחניון בסן-סבסטיאן, והתחלנו בדרך הארוכה (כ-550 ק"מ) לברצלונה. למזלנו, עדיין לא הספקנו לבקר במנזר המונסראט המפורסם, הסמוך לברצלונה - ולכן לפחות תחנת חובה אחת ציפתה לנו בדרך.

היום הראשון של הנסיעה היה ארוך, והסתיים בעיר ליידה (Lleida) - עיר היושבת על אם הדרך כ-160 ק"מ לפני ברצלונה. נסענו כ-5 שעות נטו, כשאת עצירת הצהריים עשינו בעיירה Huesca - עיירה קטנה ושכוחת-אל למרגלות הפירנאים. העיירה אמנם לא מעניינת במיוחד, אבל סיפקה לנו את אחת הארוחות המפנקות בטיול. לעיר ליידה הגענו בסביבות 18:00 ומצאנו דרך Booking מקום פנוי במלון דירות - אחד מרבים באותו סגנון שיש בעיר. אם הייתי זוכר את השם הייתי ממליץ בחום: קיבלנו דירה של ממש, בגודל כפול מחדר ממוצע, במחיר של חדר באכסניה! מצד שני, זה מתבקש לאור מיעוט התיירים בעיר האפרורית. שלא תטעו: מדובר בעיר חביבה בסה"כ, עם מספר פאבים ומסעדות במרכז ואפילו כמה אטרקציות תיירותיות, אבל עדיין לא הייתי מעביר בה יותר מלילה אחד. בתור תחנת מעבר - יצאנו מLleida מרוצים, עם בונוס בדמות הצצה אל ספרד הלא-תיירותית.

היום למחרת היה יום חורפי וגשום. את הכביש המפותל המטפס לכיוון מנזר המונסראט (שעה וחצי נסיעה מליידה) כבר נהגנו בתוך ענן עם ראות של 10 מטר קדימה, והתחילו להתעורר בנו ספקות - אך הערפל התפזר רגע לפני שהגענו לחניה. מזג האוויר לא מנע ממאות תיירים, בודדים וקבוצות, להצטופף לאורך השביל המוביל לכניסה לאתר המנזר אפוף-העננים. האתר פתוח לאורך כל שעות היום (7:30-20:00), ובתוכו פועל מוזיאון אמנות (שעות פתיחה: 10:00-18:45, כניסה 7 יורו). חניה במקום עולה כ-6.5 יורו, אך הכניסה לאתר עצמו ללא תשלום. במקום יש גם רכבל המטפס לתצפית מעל המנזר, שלא היה פעיל בזמן שהגענו.

המנזר עצום בגודלו, והמבנים והכנסיות שבתוכו מרשימים ביותר, אך המוני התיירים מעט פוגעים בחוויה. מיצינו את המקום די מהר והתחלנו לחפש את שבילי ההליכה בטבע. מסלול הטיול המפורסם ביותר הוא שביל היוצא מרחבת המנזר ומטפס אל הפסגת הגבוהה של רכס המונסראט (Sant Jeroni, 1236m), אבל הערפל והסיכוי להתחדשות הגשם גרמו לנו לוותר על הפסגה. טיפסנו את חצי-השעה הראשונה של השביל (טיפוס מדרגות תלול), ובנקודה פוטוגנית ונוחה לעצירה הרתחנו תה בפעם האחרונה לטיול. מזג האוויר הוסיף נופך מסתורי לנוף הייחודי של הרכס, וכל עוד לא ירד גשם - רק הרווחנו מהמצב. בירידה למטה סיפק לנו השביל גם כמה תצפיות נהדרות אל המנזר עצמו.


וזהו בעצם, מכאן ההמשך ברור. בשעות אחר הצהריים הגענו חזרה לברצלונה, החזרנו את הרכב ויצאנו ל-24 שעות של סידורים אחרונים לקראת הטיסה. הגשם השוטף, שלא הפסיק לרגע בזמן שהסתובבנו בשדרת La-Rambla, רק גרם לנו להמשיך ולהודות שוב ושוב על המזל שהיה לנו לאורך כל השבועיים האלה, שאפשר לנו לחוות כמו שצריך את הנופים עוצרי-הנשימה של הפירנאים. לא משנה אם אתם משפחות עם ילדים, מיטיבי לכת או מטפסי הרים - רכס ההרים הזה שעל הגבול בין ספרד לצרפת ראוי להיות מועמד רציני לטיול הבא שלכם, הודות לנוף ההררי הדרמטי ותשתית הטיולים המסודרת להפליא. ואם לא הסתדר לכם לנסוע בקיץ ואתם מחפשים יעד אלטרנטיבי לסוכות - אל תפסלו מראש את האזור. תיערכו מראש לאפשרות למזג-אוויר בלתי-צפוי, תעקבו אחר מצב מקומות הלינה בהרים - ותרוויחו יעד טיולים נהדר. אני, לפחות, בטוח עוד אחזור.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )