(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

נחל בצת-מערת קשת-ואדי נימר, מסלול בגליל המערבי

מסלול הליכה של יום אחד שמתחיל בראש נחל שרך בחורבת דניעלה, יורד בנחל בצת, מטפס למערת קשת, יורד לתוך ואדי נימר ועובר על יד מערת נימר, מסלול הליכה של כ-12 קילומטר בעליות בירידות בנחלים ובעיקר עוצר נשימה

תאריך הטיולJune 2014
משך הטיוליום אחד
עונה מומלצתהמסלול נוח וכיף כל השנה, בתקופה של תחילת האביב ואחרי האביב יש הרבה מים בנחל בצת, וגם פריחה מרשימה של חצב ושל חצב בן יקינטוני

דרכי הגעה לתחילת המסלול

המסלול כמו שכבר צויין בכותרת מתחיל בחורבת דנעילה שנמצאת צפונית ליישוב גרנות הגליל, כדי להגיע למסלול ניסע על כביש 70 צפונה עד לכיכר כניסה לשלומי, נפנה ימינה לכביש 899 וניסע עשרה קילומטרים עד לכניסה ליישוב גרנות הגליל (2 קילומטר אחרי היישוב גורן). מגרנות הגליל נמשיך חמישים מטרים קדימה ונגיע לצומת נוספת צפונה לתוך חורש, נפנה בצומת ונמשיך עם השביל עד כמעט הקצה שלו. נחנה את האוטו ליד השלט חורבת דנעילה.

בחורבת דנעילה נערכו חפירות ב-1984 וב-1986. ממצאי הסקר הארכאולוגי והחפירות שבוצעו במקום מעידים על כפר גדול ששרידיו המרכזיים משתרעים על פני חמישה דונמים.
גרעין היישוב החל בתקופה הרומית והוא התרחב בתקופה הביזנטית. בתקופה הצלבנית והממלוכית האתר יושב מחדש והמבנים ומפלסי הרצפות הקדומים שופצו. במקום נחשפו חמישה בתי בד לייצור שמן זית שעליהם התבססה כלכלת היישוב.

מומלץ בגלל אורך המסלול לישון בלילה בסביבה שנוכל לקום בבוקר ולהתחיל אותו מיד.
חשוב לציין שאין בתחילת המסלול מים, לכן אם נתקעתם ללא מים אפשר לקנות/למלא מים בתחנת דלק בכניסה לגרנות.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

המסלול

נרד עם השביל הכחול צפונה, שימו לב ישנם שני מסלולים כחולים שיוצאים מהחורש.
אנחנו נלך אל ממול לשלט ונחפש שביל שיורד צפונה לתוך נחל שרך. נרד בתוך נחל שרך, בירידה די רצינית ואחרי יותר מקילומטר ונגיע למערת שרך, שם אפשר להיכנס לעשות סיבוב.

אחרי שבילינו במערה נמשיך עוד חצי קילומטר ונגיע לפיצול שבילים, נמשיך עם השביל הכחול שיורד בתוך נחל בצת עוד כקילומטר. אז, נגיע לעיינות כרכרה, שם יש זרימה די מרשימה שיוצאת מצינור שחור. המים הם מים טובים ומקורם בשכבת מי התהום אשר בהר והם טובים וכייפים לרחצה.

נמשיך משם בהליכה עוד כקילומטר עד שנגיע לברך רצינית דרומה בנחל ולמפגש עם שביל אדום שעולה צפונה עליו אנחנו נעלה. החלק הבא הוא חלק דיי קשה, נתחיל בטיפוס על השביל האדום כ400 מטר בעלייה תלולה יחסית. לאחר מכן נטפס מערבה על צלע ההר, בשיפוע מתון כ-3 קילומטרים עד שנגיע למערת קשת ולפארק מערת קשת. מומלץ לשבת בפארק לארוחת צהריים וליהנות מהנוף לים, לכל מישור החוף הצפוני והגליל המערבי (עד מפרץ חיפה ביום טוב).

אפשר למלא מים בפארק, ולמי שרוצה יש גזלן שיושב במקום רוב הימים ואפשר גם להצטייד אצלו ביוקר.

נמשיך למערת קשת ולשביל האדום ונראה את התצפית היפה מהמערה על כל הגליל העליון. המערה המיוחדת בעלת גשר (לא לבעלי פחד גבהים) ממנו ניתן לערוך גלישה על חבל וסנפלינג.

משם נמשיך עם השביל האדום מערבה כקילומטר ונגיע למעבר כביש עם הכביש גישה של אדמית, נחצה את הכביש בזהירות לצד השני ונגיע למסלול מעל ואדי נימר. שימו לב שהמעבר בין המסלולים על הכביש לא חופף בדיוק לכן תסתכלו לפני החצייה איפה המעבר בצד השני ותחצו כי בכביש אין שוליים.

אחרי שחצינו בבטחה נמשיך על צלע ההר ממעל לוואדי נמר כ600 מטר בהליכה עד למערת נמר שהיא ללא כל ספק הדבר הכי מרשים בטיול הזה. המערה הייתה מפלטם האחרון של נמרי הגליל, והנחל זכה לשמו העברי לאחר שניצודו בקרבתו שני נמרים בשנות ה- 30-40.

בפברואר 1965 נפגש אזרח עם נמר שתקף אותו. בעקבות זאת הוזעק כח של מגב שהרג את הנמר, וזה כיום הנמר האחרון שידוע על קיומו באזור הגליל לצערנו.

מערת נמר היא מערת נטיפים יפה ומרשימה שרשות הטבע והגנים הסדירה את מסלול ע"י דרגיות וסימון במחזירי אור. המערה מקיימת אוכלוסיית עטלפי חרקים, הנמצאים בסכנת הכחדה. בחורף העטלפים נכנסים לתרדמה (היברנציה) וכל הפרעה עלולה לגרום למותם, בהעדר חרקים זמינים כמקור מזון. לכן, הכניסה למערה אסורה בחודשים נובמבר - מרץ.

כדי להיכנס למערה יש צורך בפנסים לכל מטייל. שימו לב שהמערה עצמה מחליקה ומלאה במדרגות קטנות.

אחרי שיצאנו מהמערה יש באפשרותנו שתי ברירות. או להמשיך עם המסלול של ואדי נמר, או לחזור לכביש גישה של אדמית.
אם בחרנו להמשיך במסלול נמשיך על הסימון האדום עוד כ500 מטר עד לירידה תלולה לתוך מרכז הואדי. אחרי שירדנו נוכל למצוא בנחל הרבה מכוניות נטושות שנזרקו או נפלו מהכביש העליון. פעילות מעניינת בתוך הנחל היא לספור כמה מכוניות אפשר למצוא בפנים (אני מצאתי 17 מכוניות!). נרד בתוך הנחל על הסימון הירוק, במסלול לא פשוט בכלל וקצת מעייף של הליכה בתוך בולדרים ובדשדשת בתוך הנחל. המסלול הוא כ-2 קילומטרים כאשר בסוף נגיע לחיבור עם כביש 899. אל תדאגו אם לא תמצאו את הסימון שבילים המסלול ממשיך עם הנחל כמעט עד הסוף.

מכביש 899 אפשר להתקדם לצומת אדמית ולתפוס טרמפ או אוטובוס עד למקום בו השארנו את האוטו אם לא באנו עם אוטו פשוט נמשיך לטייל לנו, תהנו.

טיפים

  • טיפים חשובים למסלול: - כדאי לישון בקרבת מקום כדי להספיק את כל המסלול. - אין סיבה להביא יותר משלוש ליטר מים אפשר למלא מים בפארק אדמית. - חשוב להביא פנס עם עדיפות לפנס ראש.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )