(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

מעין גדי לנחל משמר דרך גבי חבר

טיול יום מאתגר מעין גדי דרך מעלה צרויה, עד לנחל משמר אגב ביקור בגבי חבר. גבים, נקיקים, נוף נהדר וגם אופציה למעיין.

תאריך הטיולFebruary 2019
משך הטיוליום אחד
עונה מומלצתחורף, סתיו, אביב

מידע כללי

מדבר יהודה עשיר בנחלים עמוקים ומרשימים ונוף נהדר, בטיול זה יצאנו מעין גדי והגענו לנחל משמר, המסלול כולל מעלות, מורדות, אופציה לביקור בגבים ובמעיין. בין עין גדי למשמר הלכנו על במת המדבר , על גבעות נמוכות וערוצים קטנים יותר או פחות ובאמצע ירדנו לנחל חבר -לגבי חבר. מסלול יפהפה למטיבי לכת.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

מנהלות

אורך המסלול: 20 קילומטר.
הפרשי גובה: 800 מטר עליה, 800 מטר ירידה.
משך זמן: בין 6-8 שעות, תלוי אם רצים ריצת שטח על במת המדבר.
המסלול מיועד למטיבי לכת. יש לקחת ציוד -אוכל ושתיה- ליום שלם. לצאת מוקדם בבוקר ולהערך ליום ארוך.
המדבר קשוח: יש לקחת נעליים איכותיות, סלולרי, מפה, כובע וכו'. רצוי להשתמש באפליקציה כמו טריילז לניווט.

תחילה וסוף המסלול

תחילת המסלול בתחנת האוטובוס של קיבוץ עין גדי. משם נעלה כ400 מטר לכיוון הקיבוץ עד שנראה סימון ירוק מצד שמאל: תחילת מעלה צרויה.
סוף המסלול- חניון לילה נחל משמר , כ200 מטר מכביש ים המלח.
לצערי אין תחנת אוטובוס ליד היציאה מנחל משמר, ולנטולי רכב טרמפים הם האופציה היחידה [אולי מונית מעין גדי- לא בדקתי] או ללכת 10 קילומטר ברגל חזרה לקיבוץ עין גדי.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

מעלה צרויה

קצת לפני הכניסה לקיבוץ עין גדי נראה - בצד שמאל- את תחילת מעלה צרויה, מסומן בירוק.
מעלה צרויה הוא אחד המעלות הארוכים והגבוהים בארץ. הוא מתגבר על הפרש גבהים של כ550 מטר. העליה בו תיקח בערך שעה ורבע, ואולי יותר. בתחילת השביל נלך צמוד לגדר של קיבוץ עין גדי בשביל מעצבן קצת. בסוף הקיבוץ נגיע למבנה בטון עגול ושם נתחיל לעלות. השביל נוח בדרך כלל אבל לפעמים תלול ומבולדר- יש לעקוב אחרי הסימון הירוק.
אחרי כ50 דקות נסיים עם הדרדרת והבולדרים ונגיע לאיזור המצוקים. בנקודה זו נתחיל לראות את הנוף המדהים של נחל ערוגות מצד ימין שלנו. השביל נהיה טכני יותר, יתכן ונצטרך להעזר קצת בידים כדי לטפס, אבל לא משהו דרמטי.
כדאי לשים לב לתופעת ה"מעלה הבוגדני" - נראה לכם שהגעתם לסוף, ואז, אתם רואים עוד הר עצום שהוסתר על ידי הצוק שעכשיו טיפסתם...
אבל בסוף המעלה מסתיים ונגיע לרמת המדבר, מוקפים בנוף נפלא של ים המלח, המדבר ונחל ערוגות.

רמת המדבר וגבי חבר

הגענו לרמת המדבר. באופן כללי ניתן לרוץ ריצת שטח כאן. נמשיך על השביל הירוק. השביל רחב ונוח, מאפשר ריצת שטח. מתפתל בין גבעות נמוכות והוא במגמת עליה קלה. אחרי 3.5 קילומטר נגיע לפיצול. נפנה שמאלה בשביל האדום. השביל עדיין נוח למדי. נמשיך עליו בין הגבעות המדבריות עוד כ1.5 קילומטר, ואז נגיע לנחל חבר.
נחל חבר הוא אחד הנחלים הגדולים והמרשימים במדבר יהודה. החלק התחתון שלו סגור למטיילים ואין בו שבילי הליכה מורשים. אנחנו חוצים את החלק העליון, מעל המפל הענק [גובה של כ100 מטר] .
נרד כ20 דקות בירידה תלולה לאפיק הנחל, ושם נגיע לגבי חבר. גבי חבר - נקיק צר ומקסים באורך 100 מטר, שופע גבים ואמבטיות. הנקיק מסתיים במפל הענק ומשם נפתח הנחל במלוא עצמתו.
לא ניתן לרדת לגבים ללא אמצעי עזר כגון חבלים ורתמות, לדעתי, למרות ששמעתי קולות מכיוון הגבים אך אין לי מושג אין נכנסו לשם אנשים... אני בכל אופן לא נכנסתי. הנקיק מהווה מקום מצוין למנוחה ואכילה, ואחריו נמשיך בשביל האדום ונטפס על הגדה ממול. אחרי כחצי שעה נגיע שוב לבמת המדבר. בצד שמאל יש שלוחה שטוחה ובה תצפית מדהימה לכיוון נחל חבר והמפל הענק, אסור לפספס!
נמשיך עוד 5 קילומטר על השביל האדום. השביל יורד לערוצים קטנים והולך בתוכם , עולה ויורד בין גבעות מדבריות קטנות. לבסוף נגיע לראש מעלה משמר.

מעלה משמר

מעלה משמר הוא מעלה בינוני מבחינת אורכו ורמת הקושי שלו. הוא מסומן באדום, חוצה כ 250 מטר הפרש גובה, והירידה בו נמשכת כ40 דקות . יש בו קטעים הדורשים זהירות, במיוחד בהתחלה. כמה דקות אחרי תחילת הירידה נגיע לזירת נוף יפה כאשר ממול נראה את המפל הענק של נחל משמר, עין משמר בתחתית המעיין ואת מערת המטמון ממול , ברבע העליון של המפל.
מערת המטמון נחקרה בשנת 1961,והתגלו ממצאים רבים.
ויקיפדיה: "המטמון, שהיה טמון בכוך בפינה מרוחקת של מערת מגורים כלקוליתית, עטוף במחצלת, כלל 442 חפצים, מהם 429 מנחושת, ובהם שרביטים וכלי שנהב, שישה חפצים מהמטיט, אחד מאבן, חמישה מניב של היפופוטם ואחד מחט של פיל."
כיום אין גישה למערת המטמון.
נמשיך לרדת עד לסיום המעלה ונגיע לנחל משמר.

נחל משמר

נחל משמר הוא נחל לא ארוך, המפורסם בשל הנקיק היפה שלו , המעיין הנדיר באיזור ומערת המטמון.
הגענו לתחתית מעלה משמר, יש התפצלות שבילים, אדום ושחור.
ימינה בשחור - השביל מוביל לעין משמר. בערך חצי שעה של הליכה קשה עד למפל הענק והמרשים, ולמעיין [עין משמר] שנובע בבסיסו. עין משמר אמנם לא תמיד זורם אבל בדרך כלל יש שם לפחות שלולית, אם לא בריכונת, שניתן לטבול בה רגלים ואף יותר. זו אופציה, אבל אנחנו נפנה שמאלה באדום. השביל ממשיך 300 מטר עד להתפצלות נוספת: כחול ואדום. הליכה בכחול תוביל אתכם לתוך המעוק של נחל משמר , נקיק הדורש ירידה במפלים, שימוש בסולמות ויתדות ואף מעבר בגבים לפעמים. אנחנו נמשיך באדום משביל שעובר מצד שמאל של המעוק ומספק תצפיות יפות אליו.
אחרי 2.5 קילומטר של הליכה על הגדה השמאלית של הנחל השביל יורד לתוך הנחל והכחול מתמזג אליו.
מכאן הליכה של 1.5 קילומטר קשים ביותר בערוץ נחל מבולדר וחסר צורה. עד שנגיע למגרש חניה קטן.
משם עוד 1.5 קילומטר על שביל/כביש משובש אך נוח להליכה עד לכביש ים המלח, שם מסתיים מסלולינו.
בהצלחה!

טיפים

  • ההליכה במעוק המשמר קשה וארוכה, וכדאי לטייל שם בנפרד ולא כחלק ממסלול ארוך זה [ולשלב גם את עין משמר]

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )