(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

חצי האי פליון - מרכז יוון

טרקים וטיולי יום מהנים ברגל

תאריך הטיולMay 2015
עונה מומלצתמאי-יוני \ ספט-אוק

מבוא - חצי האי פיליון – מסלולים רגליים

לאורך ההיסטוריה התיישבו בפיליון סוחרים וחקלאים עשירים, שבמהלך המאה ה-18 פיתחו מערכת מקסימה של דרכי-חמורים מרוצפות אבן, הנקראות בפי המקומיים 'קלדרימי' (Kalderimi). רוב הדרכים הללו ננטשו, ברגע שהגיעו הכביש והמכוניות לאזור, אך בשנים האחרונים זוכים השבילים לעדנה מחודשת. הם "התגלו" מחדש, סומנו ושופצו, על מנת שנוכל אנו המטיילים ליהנות מהליכה נעימה בין הכפרים והבוסתנים.

אציע לכם כאן 7 טיולי יום ומסלולי הליכה קצרים בחצי האי פיליון, המתאימים גם למשפחות למי שאינם מיטיבי לכת, ומסלול אחד ארוך, של 4 ימי הליכה.

חצי האי פיליון (Pelion) נמצא במזרח יוון, מרחק 3 שעות נסיעה מאתונה או סלוניקי. האזור עשיר במים ובעצים ירוקי-עד, ושימש מקור השראה לסיפורי המיתולוגיה היוונית. פסגת הר פיליון, כך על פי המסורת, התגורר הקנטאור כירון (Chiron), שהיה מורם ורבם של גיבורים קדומים, בהם אכילס ויאסון.במרכז חצי האי מתנשא הר פיליון (1,470 מטרים) המיוער, משיפוליו זורמים נחלים רבים, מזרחה אל הים האגאי או מערבה אל עבר מפרץ פגסיטיק (Pagasetic Gulf). בין הגבעות והנחלים מסתתרים כפרי אבן יפים, בוסתנים, מפרצים קסומים, ונוף ציורי כמו שניתן למצוא רק ביוון.

הגעה: שער הכניסה לחצי האי פיליון היא העיר וולוס (Volos), אליה ניתן להגיע ברכב או באוטובוס מכל רחבי יוון. מכאן ניתן להמשיך בתחבורה ציבורית או ברכב פרטי לתחילת המסלולים. בסופי השבוע ובחגים (אמצע אפריל עד אמצע אוקטובר) פועלת רכבת קיטור ישנה, הנוסעת מוולוס למילייס (Milies) ובחזרה.

לינה: במהלך הקיץ מתעוררים הכפרים מתרדמתם, ומציעים שפע של מקומות לינה.

מפות: מפת סימון שבילים מומלצת Central Pelion (1:25,000) בהוצאת Anavasi. ניתן לקנות בחנויות ברחבי יוון או בכפרים עצמם.
סימון שבילים: למרבה הצער מצב סימון השבילים באזור בכי רע. חלק מהשבילים מסומנים באופן חלקי, וחלקם לא מסומנים כלל. מומלץ להצטייד במפה טובה ולבוא מוכנים קצת "להתברבר". בשנים האחרונות פועלים מספר אירופאים, שהשתקעו בפיליון, לחשיפת וסימון השבילים מחדש, אולם עוד עבודה רבה לפניהם.

עונה מומלצת: חודשי האביב והסתיו. בקיץ חם מאוד. בחורף שלג בהרים.

מים: בכל הכפרים יש מעיין מרכזי בכיכר ובו מים לשתייה. בחלק מהמסלולים עוברים ליד מעיינות עונתיים בהר.

אוכל: אין הרבה מכולות או סופרמרקטים בכפרים הקטנים, ולכן כדאי להצטייד מראש באוכל לפיקניק במהלך המסלול אילו בעיר וולוס (Volos). בחלק גדול מהכפרים יש טברנות מקסימות, עם אוכל מצויין, בקו החוף הרבה מסעדות דגים, ובכפרים הגבוהים תבשילי קדירה מעולים.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

טיולי יום במערב פיליון

מסלול 1 – סובב אגיוס גיאורגיוס
מרחק: 6 ק"מ.
זמן הליכה: 3-4 שעות.
הפרשי גובה: 300 מטר.
נקודת התחלה: הכיכר המרכזית בכפר אגיוס גיאורגיוס (Aghios Giorgios Nilias).
מים: מעיין עונתי בדרך.

הכפר היפה אגיוס גיאורגיוס ממוקם בין מטעי זיתים ופרדסים, על המורדות המערביים של חצי האי פיליון. במרכז הכפר מספר מסעדות ובתי מלון קטנים, הפתוחים בעונת התיירות. מסלול זה ייקח אותנו לאורך דרך קלדרימי (מרוצפת אבן) עתיקה, המטפסת מעל הכפר.
רצוי להצטייד במפת סימון שבילים, מאחר ויש באזור דרכים והתפצלויות רבות. באופן עקרוני הדרך עולה מהכפר, לכיוון דרום-מזרח, ואז מטפסת צפונה. באזור מטעים יפים ונופים קסומים של הכפר והמפרץ ברקע. לאחר שטיפסנו צפונה, נחזור מערבה, בדרך עפר מעל הכפר, ונרד לכפר בדרך קלדרימי יפה.

מסלול 2 – סובב אנו גדזיאה
מרחק: 8 ק"מ.
זמן הליכה: 3-4 שעות.
הפרשי גובה: 200 מטר.
נקודת התחלה: הכנסייה בכפר אנו גדזיאה (Ano Ghadzea)
מים: בעונת האביב יש מים בנחלים.

מסלול קל יחסית ומעגלי, המתחיל בכפר אנו גדזיאה, מטפס בשביל העתיק לכיוון אגיוס גיאורגיוס (Aghios Georgios), חותך מערבה בין מטעי הזיתים ויורד אל פסי הרכבת, עליהם ממשיכים חזרה מזרחה לנקודת ההתחלה. כזכור, הרכבת עובדת רק בימי שבת, ראשון וחגים, בעונת הקיץ.
אפשר לעשות וריאציות שונות של המסלול. לדוגמא, מיטיבי לכת ישמחו לרדת בדרך העתיקה כל הדרך מאגיוס גיאורגיס, דרך אנו גדזיאה (Ano Ghadzea) ולמטה עד קאטו גדזיאה (Kato Ghadzea). מסלול זה אורכו כ-6 ק"מ והפרשי הגבהים מגיעים לכ-650 מטר.

מסלול 3 – במעלה ההר למילייס
מרחק: 11 ק"מ.
זמן הליכה: 4-5 שעות.
הפרשי גובה: 375 מטר.
נקודת התחלה: המרכז הרפואי, ביציאה דרומה מהכפר קאלה נרה.
מים: בכפר מילייס (Milies)

זהו מסלול חוויתי ויפה, שאפשר לעשות במספר וריאציות. מתחילים בכפר הציורי קאלה נרה (Kala Nera) ומטפסים בקלדרימי עתיק אל הכפר מילייס. הדרך מסומנת במפה ובשטח מסומנת חלקית. העלייה לא קלה אך יפהפייה. יש שלטים לאורך הדרך עליהם כתוב מילייס באותיות יווניות (Μηλιές).
בכפר מילייס ניתן לסיים את המסלול, או לחזור לאורך פסי הרכבת, בירידה עד הכפר ארגיריקה (Argireika), ממנו יורדים בשביל אבן חזרה לקאלה נרה. בסופי שבוע (שבת-ראשון) בקיץ ובחגים, פועלת הרכבת ואפשר לחזור איתה למטה.

מסלול 4 – סובב חורטו
מרחק: 11 ק"מ.
זמן הליכה: 4-5 שעות.
הפרשי גובה: 220 מטר.
נקודת התחלה: הגשר מעל הנחל בכפר חורטו. יש שלט של סימון שבילים.
מים: ניתן למצוא במנזר או בכפר מטוחי (Metochi)

מסלול מעגלי של חצי יום ארוך. מטפסים מהכפר חורטו (Chorto) אל הכפר מטוחי (Metochi), ממנו יורדים מעט לאורך הכביש ו"חותכים" מערבה על שביל עתיק אל מנזר פאו (Paou), ממנו יורדים עד לחוף. לאורך החוף יש דרך המובילה חזרה לנקודת ההתחלה בכפר חורטו.

טיולי יום במזרח פיליון

מסלול 5 – החופים היפים של פיליון
מרחק: 6 ק"מ.
זמן הליכה: 3-4 שעות.
הפרשי גובה: 450 מטר.
נקודת התחלה: מרכז הכפר פורי (Pouri)
מים: בהתחלה, בסוף, ובחלק מהחופים בדרך.

מסלול יפה ולא קשה, העובר בחלק מהחופים היפים של פיליון. מתחילים לרדת מהכפר פורי (Pouri), לאורך דרך האבנים המרוצפות עד לכנסיית אגיוס יואניס (Aghios ioannis) היפה, ממנה ממשיכים דרומה. הולכים מעט על הכביש עד לחוף אנאליפסי (Analipsi) ומסיימים בכפר פאריסנה (Parisena) ובכפר חורפטו (Chorefto).
מחורפטו ניתן גם להמשיך במעלה ההר לכפר זאגורה (Zhagora) – כשעה הליכה.

מסלול 6 – מעל מפרץ דמוחרי
מרחק: 8 ק"מ.
זמן הליכה: 3-4 שעות.
הפרשי גובה: 375 מטר.
נקודת התחלה: מדרום לכפר אגיוס יאניס (Aghios ioannis)
מים: מורסי (Muresi), דמוחרי (Damuchari)

אזור מפרץ דמוחרי (Damuchari) הוא בין המקומות היפים ביותר בחצי האי פיליון. ההליכות כאן מעט תלולות יותר, בגלל הטופוגרפיה הטבעית, ובמזג אוויר גשום שבילי האבן יכולים להיות חלקים.
המסלול המומלץ הוא לטפס על שבילי האבן המוליך מהכפר אגיוס יאניס (Aghios ioannis) עד לכפר מורסי (Muresi), ממנו יורדים למפרץ דמוחרי (ארוחת צהריים באחת הטברנות - חובה, וגם שחייה טובה במפרץ הקסום), וחזרה לאורך הים לאגיוס יאניס.
וריאציות נוספות של המסלול: מסלול מעגלי ממורסי (אפשר לוותר על אגיוס יאניס), או למיטיבי לכת – להתחיל את המסלול בכפר קיסוס (KIsos) וממנו לרדת למורסי ועד לדמוחרי.

מסלול 7 – ירידה למפרץ דמוחרי
מרחק: 4 ק"מ.
זמן הליכה: 2-3 שעות.
הפרשי גובה: 500 מטר.
נקודת התחלה: מרכז הכפר צגראדה (Tsagaradha)
מים: בתחילת המסלול ובסיומו.

המסלול על דרך אבנים מרוצפת (קלדרימי) מדהימה, היורדת בתלילות אל חוף הים. מתחילים על הכביש הראשי מעל הכפר צגראדה (Tsagaradha) ויורדים לכיכר המרכזית, שלצדה יש טברנה ומלון בוטיק נחמד. מחפשים את השלטים ואת השביל העתיק, היורד דרך הכפר אל המצוק, ואז בעיקולים תלולים עד למפרץ דמוחרי.
אפשר לחבר מסלול זה עם מסלול מספר 6 (אגיוס יאניס, מורסי).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

טרק 4 ימים סובב פיליון – נודד

זוהי הצעה למסלול הליכה ארוך ונודד, הבנוי על 4 ימי הליכה מלאים, ומשלב הליכה בהר הגבוה ובחופים היפים. מומלץ לערוך את הטיול באביב (מאי-יוני), בשל מזג האוויר הנעים והפריחה. כדאי להצטייד מראש בעיר וולוס במצרכים לפיקניק.

אוכל ולינה: ברוב הכפרים יש בתי הארחה, חלקם מעט "מנומנמים" (צריך לחפש מישהו עם מפתח...). ניתן גם ללון באוהל, אם יוצאים מעט מהכפרים. טברנות ומסעדות קטנות ומקסימות יש כמעט בכל הכפרים, והאוכל בהן מומלץ ביותר!
מים: יש מעיין עם מי שתייה זכים במרכז כל כפר, ובעונת האביב חלק מהנחלים זורמים.
נקודת התחלה: הכפר חאניה (Chania) על הדרך היוצאת מוולוס (Volos) מזרחה וחוצה את ההר. אפשר להגיע באוטובוס או בטרמפים.
נקודת סיום: הכפר אגיוס גיאורגיוס (Aghios Georgios), ממנו מתחיל מסלול מספר 1 בכתבה זו.

יום 1 – חאניה – צגראדה
כ-16 ק"מ, 7-8 שעות הליכה. טיפוס 300 מטר, ירידה כ-1000 מטר. אין מים לאורך המסלול.
הולכים לכיוון מרכז הסקי וממשיכים דרומה, בדרך ה"פנורמית" המקיפה את הר פיליון, עד שמגיעים לפסגת דרמלה (Dhramala 1455m). מכאן יורדים מזרחה, בדרך יפה לאורך השלוחה, עד לשיפולי ההר ולכפר צגראדה (Tagaradha). בכפר יש מסעדות ומספר בתי הארחה. אפשר גם לישון באוהל מחוץ לכפר.

יום 2 – אופציונלי – ירידה לכפר דמוחרי
4-5 שעות, ירידה ועלייה של 500 מטר.
שביל עתיק יורד ממרכז הכפר צגראדה, לאורך המצוק, עד למפרץ היפה של דמוחרי (Damouchari), בו ניתן להתרחץ וליהנות מהים ומהטברנות. אפשר לחזור חזרה ברגל או לסדר "הקפצה" ברכב מקומי. אפשר לטפס גם בדרך העתיקה לכפר מורסי (Mouresi) ומשם בטרמפ חזרה לצגראדה.

יום 3 – צגראדה – מילייס
7-8 שעות הליכה, כ-15 ק"מ. טיפוסים מצטברים של כ-500 מטר.
יוצאים לאורך הכביש מצגראדה, ברגל או בטרמפ, עד לכפר חוריחטי (Xourichti), ממנו מטפסים ברגל לכנסיית אגיוס דמיטריוס (Aghios Dimitrios). הדרך היפה חוצה את הנחל וממשיכה דרומה (לכיוון האוכף של הר קפאלס Kefales), ומשם למטה אל הכפר מילייס (Milies). בכפר מסעדות מצויינות ומספר בתי הארחה.

יום 4 – מילייס – אנו גדזיאה – אגיוס גיאורגיוס
7-8 שעות הליכה, כ-18 ק"מ, טיפוס וירידה של כ-800 מטר.
יורדים מהכפר מילייס לאורך פסי הרכבת, אל הכפר הקטן ארגירייקה (Arghireika) ועד לכפר אנו גדזיאה (Ano Ghadzea). אם רוצים ללכת בשבילים ולא על פסי הרכבת, אפשר לתפוס את השביל דרומה מהכפר מילייס עד לחוף קאלה נרה (Kala Nera), ומשם להמשיך.
את היום מסיימים בטיפוס לכפר היפה אגיוס גיאורגיוס (Aghios Georgios). אפשר גם להמשיך את הטיול, וללכת עוד יום-יומיים חזרה צפונה לוולוס.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )