(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

25 ימים בבורמה

נופים כפריים וחקלאיים יפים, ערים מקסימות ואנשים מיוחדים מאוד ומהנחמדים ביותר שיצא לי לפגוש במזרח. ועל כל זה, נוסף אלמנט הדת - כמות פגודות, מקדשים, נזירים ובודהות בלתי נתפסת

תאריך הטיולNovember 2011
משך הטיול25 ימים
עונה מומלצתסתיו-חורף

הקדמה

אמנם זהו סיפור מעט ישן (נובמבר 2011), אבל יצא שכל כמה חודשים ביקשו ממני שאשלח מייל עם פרטים על בורמה. אז חשבתי שעדיף כבר לכתוב את זה מסודר ולשמור. אני מניח שרוב הדברים עדיין רלוונטים. יחד עם זאת, צריך לקחת בחשבון שבבורמה יש בתקופה האחרונה הרבה שינויים פוליטיים מה שיכול לגרור שינויים בעיקר בלוגיסטיקה של הטיול. ככל שעובר הזמן המדינה גם נחשפת יותר ויותר לתיירות ולכן כמובן שכדאי להתעדכן על מקומות, מחירים, אטרקציות, טיולים וכו'.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

לוגיסטיקה

ויזה - צריך להוציא מראש. אנחנו הוצאנו בשגרירות בורמה בקטמנדו (נפאל), ב20$ לאדם. נראה לי שיש שגרירות בארץ, אז אפשר להוציא בארץ. אפשר גם בשגרירות בורמה בבנגקוק. הויזה היא ל28 יום - החל מרגע הכניסה למדינה.

הגעה - היציאה והחזרה לבורמה אך ורק בטיסה. אנחנו קנינו כרטיס הלוך-חזור: בנגקוק-ינגון-בנגקוק ב-160$ (סה"כ, לשני הכיוונים) בחברת AirAsia. זו חברה שיש לה המון טיסות זולות במזרח והיא מאוד נוחה.

כסף - בבורמה אין כספומטים (או יש מאוווד מעט) - קשה מאוד להשיג שם כסף. כלומר - צריך להגיע עם מספיק דולרים לכל השהות ולהמיר לכסף המקומי: KYAT (הוגים: צ'אט). אני גם לא בטוח שאפשר להחליף שם טרוולרס צ'קס. חשוב מאוד להקפיד שהשטרות יהיו חדשים לגמרי וללא כל קמט או כתם או לכלוך. באמת באמת! אם באים להחליף כסף מקומט או עם כתם קטן, הם פשוט לא מקבלים את זה! לא בבנקים ולא חלפנים - תבואו עם שטרות חדשים ונקיים (ככל שערך השטר גבוה יותר, פחות כסף מתבזבז בעמלה). אנחנו נכנסנו למדינה עם 900$ לאדם בשטרות חדשים של 100$. את הכסף עדיף להחליף בערים גדולות כי שם השער יותר גבוה ממקומות נדחים. כמו כן בהרבה מקומות אפשר לשלם בדולרים. לדוגמא - אנחנו כמעט על כל הגסטהאוסים והאתרים שנכנסנו אליהם שילמנו בדולרים. בצ'אטים השתמשנו בעיקר בשביל אוכל, נסיעות וכו'. שימו לב שכשאתם משלמים בדולרים ומקבלים עודף (בדולרים), שהשטרות שמחזירים לכם יהיו נקיים וחדשים. אל תתביישו לבקש שטר אחר אם מה שקיבלתם לא נקי!

אוכל - האוכל אחלה! השתדלנו לאכול כמעט ורק אוכל מקומי, גם כי הוא היה טעים, וגם כי הוא הרבה יותר זול. האוכל מושפע בעיקר מהודו וסין. אתם מוזמנים לנסות את הקינוח המקומי, ההזוי אך החביב, פלודה - קינוח מתוק קר (חשוב שיהיה קר) העשוי חלב קוקוס, לעיתים חלב רגיל, ומוצף בכדורי ג'לי צבעוניים חסרי טעם, קוקוסים, לחם, פירות יבשים, לעיתים גלידה.

שפה - הכתב לא לועזי, אז אל תצפו להבין. שתי מילים שתמיד שימח את המקומיים שאמרנו: שלום (מינגלבה) ותודה (ג'יזו טמ בה דה). לא תמיד יהיה מי שידע אנגלית, לכן הרבה פעמים ביקשנו ממישהו שכן יודע אנגלית, בגסטהאוס לדוגמא, שיכתוב לנו על פתק בבורמזית את מה שהיינו צריכים, ואז הראינו את זה איפה שהיה צריך.

תקשורת - לא משהו בכלל. אינטרנט היה במעט מקומות, וגם כשהיה, עבד מאוווווווד לאט. וכשאנחנו היינו בקושי הייתה תקשורת בינלאומית וסלולארית. ואם הייתה, המחירים היו אסטרונומיים. בקיצור - הכנו את ההורים שלנו שננסה לשלוח מסר פעם בכמה זמן, אבל שבגדול, נדבר כשנצא מהמדינה.

נסיעות - בורמה מדינה גדולה ולכן עשינו בה די הרבה נסיעות ארוכות. התחבורה במדינה לא רעה בכלל. בד"כ יש אוטובוסים איכותיים והדרכים לא נוראיות בכלל. אותנו הפתיעה הרמה של האוטובוסים ממש לטובה. יש גם רכבת, אבל היא הרבה יותר איטית. ויש גם הרבה טיסות פנימיות, אבל זה יקר.

ינגנון (רנגון לשעבר)

נחתנו בינגון. הנסיעה מהשדה למרכז עלתה לנו 8 דולר במונית. לאזור הדי מרכזי, ואיפה שיש הרבה גסטהאוסים, קוראים סילו פגודה. אנחנו ישנו במקום שקוראים לו DADDYS HOME. בחדר עם מאוורר, ובלי שירותים ומקלחת בחדר, ב-14$ לאדם. לתנאים טובים יותר משלמים כמה דולרים יותר. (כמעט בכל הגסטהאוסים במדינה, המחיר כולל ארוחת בוקר של טוסטים, ביצה, קפה ופרי).
האטרקציות העיקריות בעיר:
1. להסתובב ברחובות!
2. סילו פגודה - פגודה קרובה וחביבה. אנחנו סתם הלכנו עד אליה וחזרה, אפילו לא נכנסנו.
3. שוודוגון פגודה - האטרקציה מספר אחת בעיר. נחמד להגיע לקראת שקיעה. מרהיבה בגודלה, בצבעים, ובאנשים שמתפללים שם.
4. בית הכנסת הגדול של משה ברחוב 26 - הלכנו לשם ולא היה אף אחד... סתם נכנסנו ויצאנו.
5. צ'יינה טאון
6. יש בעיר אגם קטן שנחמד להסתובב בו קצת... רואים הרבה זוגות בורמזים שבאו לעשות טיול רומנטי
7. יש רכבת שעושה סיבוב בעיר ובפרבפרים שלה. אפשר להשאר את כל המסלול שסוגר מעגל (עולים ויורדים באותה תחנה), וככה עושים סיור של 2-3 שעות בעיר. אנחנו לא עשינו את זה, שמענו דברים חיוביים.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

באגו (Bago)

באגו היא עיירה קטנה בדרך מינגון לקלאו ואינלה לייק, שלא הרבה תיירים מגיעים אליה. הגענו לשם באוטובוס ציבורי. האמת שהיה לא פשוט למצוא את התחנה. נעזרנו במקומיים שהדריכו אותנו בשמחה רבה איך למצוא את תחנת האוטובוס. בנוסף, היינו צריכים להחליף אוטובוס באמצע הנסיעה. הנהג אמר לנו בדיוק איפה לרדת ועל איזה אוטובוס לעלות. בסה"כ, באגו נמצאת שעתיים צפונה מינגון. הגענו בצהריים ועזבנו בצהריים של היום למחרת.
ישנו בגסטהאוס בשם MYANANDA. חדר זוגי עם מזגן שירותים ומקלחת ב-14$. העיירה נחמדה מאוד, בעיקר בשל הסביבה שלה. אנחנו שילמנו 13$ (כל אחד) עבור מדריך ואופנוע (הציעו לנו בגסטהאוס), והם לקחו אותנו לסיבוב מאוד יפה ומעניין באזור - כפרים קטנים ופרימיטיביים בין יערות/ג'ונגלים בורמזים, מקדשים מיוחדים ופגודות עצומות!! בית מלאכה בו מכינים סיגרים בורמזים. מקדש שנמצא על ראש גבעה אליו לקחו אותנו בזמן השקיעה. היה מדהים שם, ונשקף נוף פנורמי לכל האזור. זה באמת עשה לנו התחלה אדירה לטיול. זה היה מפגש ראשון שלנו עם הכפרים, הכמות של מבני הבודהיזם וכו'. מאוד מאוד יפה ומיוחד! נותן תחושה טובה לבורמה הכפרית.

קלאו (Kalaw)

מבאגו נסענו לקאלאו באוטבוס לילה - יצאנו בסביבות 15:00 והגענו ב-2:00 לקאלאו, עיירה קטנה והררית. ישנו במקום שקוראים לו גולדן לילי, פשוט ונחמד, ב-3$ לאדם ללילה. אל תצפו לחדר מפואר מדי. בעיירה עצמה אין יותר מדי מה לעשות. אנחנו ביום הראשון אירגנו יחד עם תיירים נוספים מונית שלקחה אותנו הלוך-חזור לכפר בשם פינדייה (שעה וחצי נסיעה), שבו יש שוק נחמד, והאטרקציה המרכזית היא מערה ענקית, שמלאה באלפי פסלי בודהה! זה די מטורף.

טרק קלאו-אינלה לייק (3 ימים)
דרך הגסטהאוס (עם מדריך בשם רובין) יצאנו לטרק של 3 ימים מקאלאו, ליעד הבא - אינלה לייק. יצאנו בטרק מאורגן עם קבוצה של כמה תיירים, מדריך וטבח. טרק חביב מאוד! עוברים בכפרים מקסימים שליד, רואים חקלאים עובדים בשדות ונופים כפריים יפים. זה עלה בערך 46$ לאדם להכל! מדריך, אוכל, לינה, העברת התיקים הגדולים ליעד, סירה שאיתה חצינו את האגם בסוף הטרק. הטיול מאפשר לראות ולחוות את הכפרים והמקומיים והוא מאוד מומלץ. אנחנו יצאנו דרך גולדן לילי - אבל יש מספר חברות וגסט האוסים בקאלאו שמארגנים גם הם את אותו הטרק. אפשר לברר במקומות נוספים.

אגם אינלה (Inle Lake)

אנחנו הגענו לאגם בסוף הטרק, אך כמובן שאפשר להגיע אליו בתחבורה ציבורית ללא הטרק. כשמגיעים לאזור האגם, צריך לשלם 5$ כניסה לאזור. אנחנו הגענו לאגם בצהריים, ונשארנו בו בערך 48 שעות. ישנו במקום שקוראים לו REMEMBER INN שהיו בו חדרים ממש טובים ונחמדים! אולי אפילו הכי טוב בטיול מבחינת קוסטאפקטיביות. 12$ לחדר זוגי, כולל שירותים ומקלחת, מאוורר תקרה, וארוחות בוקר נחמדה. ממש מקום נחמד. האטרקציות באזור:
1. האגם! והדרך הכי טובה, היא פשוט לבקש סירה ו'נהג' שייקחו אותכם לסיבוב מסביב לאגם - כל גסטהאוס וכל סוכנות באזור מציעה את זה. וככה לוקחים אתכם לכל מיני מקומות על האגם. מה שמיוחד באגם, זה שכל הכפרים שבאזור, בנויים מבקתות עץ, שבנויות מעל המים!!! זה פשוט אדיר! וככה שטים באגם, בנחלים שליד, בין הבתים. יש מקום שמכינים בו תכשיטי כסף, ויש מקום שרואים סדנת אריגה, ויש שוק, ויש סדנת להכנת סיגרים (תנסו אותם! הם מוסיפים לטבק תמצית של פירות, וזה מעולה) וכו'...
2. טיול אופניים באזור - בכפרים שליד. מאוד נחמד לעשות טיול עצמאי ולהתרחק קצת מהאזורים המרכזיים שהם גם קצת מתויירים יותר. נסענו ליקב, שאם אני זוכר נכון קרוא לו RED MOUNTAIN. אנחנו הלכנו למסעדה שלהם, והזמנו טעימות יין - נותנים לך טעימות של 4 סוגי יין, וזה עולה בערך 3$ לאדם... חביב מאוד.

מנדליי (Mandalay)

אל מנדליי הגענו באוטובוס לילה. יצאנו ב-17:00 בערך מאינלה לייק, והגענו בערך ב5:00 או 6:00 למנדליי. עיר גדולה מאוד (השנייה בגודלה). ישנו ב-ET HOTEL בחדר זוגי ללא שירותים ומקלחת ב-14$ לשנינו, אם אני לא טועה. אטרקציות בעיר:
1. מנדליי היל - תצפית יפה על כל מנדליי ומקדשיה
2. הערים העתיקות שמסביב. מסביב למנדליי יש בערך 4 ערים עתיקות. אנחנו וזוג נוסף שילמנו לנהג מונית 20,000 צ'אט, בערך 25$ (סה"כ) והוא לקח אותנו יום שלם לסיבוב במנדליי ובערים העתיקות - פגודה מאוד גדולה ומיוחדת בעיר בשם מהמוני פגודה - יש שם בודהה מאוד גדול ומאוד חשוב, וכל יום כל היום, אנשים מדביקים עליו עליי זהב (פיסות זהב דקות במיוחד). היינו גם במפעל קטן שראינו איך מכינים בו פיסות זהב. הערים העתיקות שאנחנו ביקרנו בהן מסביב למנדליי:
- אמאראפורה - האטרקצייה המרכזית שם היא גשר עץ ארוך מאוד ומפורסם שנחמד להיות בו בשקיעה.
- סאיגאן - אפשר לעלות לסאיגאן היל, תצפית על כל העיר.
- אינווה - צריך לשוט אליה, שיט מאוד קצר ופשוט עם סירה שעושה הלוך חזור. בתוך האי אפשר להסתובב עם כרכרה וסוס ולראות קצת מבנים ישנים ופגודות... חביב.
3. עיר עתיקה נוספת מומלצת שלא היינו בה - מינגון - אליה ניתן להגיע רק בשייט היוצא ממנדליי רק ב9 בבוקר ויוצא בחזרה ממינגון ב13:00 בצהריים.

אוכל - במנדליי יש הרבה דוכני אוכל רחוב. אני לא זוכר איפה, אבל באחד הערבים נתקלנו בדוכן שמכין אוכל רחוב (בעיקר הודי) וזה היה פשוט מעולה! היו המון מקומיים שישבו בשולחנות פלסטיק קטנים ליד כוך בבניין סמוך שבו הכינו את כל האוכל. זה היה זול, חוויתי וטעים לאללה! אז אני ממליץ לחפש מקומות בסגנון הזה

סיפו (Hsipaw)

נסיעה של בערך 5-6 שעות ממנדליי, צפונה. עיירה נחמדה מאוד שניתן לעשות בה טיולים יומיים מסביב למספר כפרים ומעיינות חמים.
ישנו בגסטהאוס בשם מיסטר קיד - מקום פשוט מאוד! אבל בעלת הבית נחמדה מאוד, אוהבת לשוחח עם המבקרים ונהנת לעזור ולספר מה כל הדברים שיש לעשות באזור. את המפות של העיר ושל הסביבה לטרקים היומיים תוכלו להשיג מבעלת הגסט האוס של מיסטר קיד.
הכפרים והסביבה של סיפו מאוד נחמדים ורגועים. אפשר לעשות שם טיולים של יומיים-שלושה, אנחנו הסתפקנו בטיול אופניים נחמד בכפרים באזור.

באגאן (Bagan)

מסיפור חזרנו למנדליי והמשכנו לבאגאן. החלטנו לעשות את הדרך בשיט שלקח בערך 14 שעות (לעומת 7 שעות באוטובוס). היה ממש כיף!! סירה לא גדולה מדי, 2 קומות, בלי חדרים. פשוט רחבה שמלא מקומיים יושבים. אנחנו ישבנו באזור עם של תיירים (שנראה כמו כל שאר הסירה, רק שהיו בו מעט כסאות פלסטיק). נחמד מאוד לראות את המקומיים שעל הסירה, וגם את הנהר עצמו והכפרים שעוצרים בהם לאורך השיט.
בערב הגענו לבאגאן. עיר מדהימה עם אווירה קסומה - כמה שהיא תיירותית (מאוד), לא שווה לפספס בשום אופן. מה שמיוחד בעיירה, זה שבכל הסביבה שלה, ישנם אלפי פגודות ומקדשים בגדלים שונים שצצים מתוך הצמחייה. וכולם בני 1000-700 שנה! זה מטורף! אנחנו היינו שם יומיים מלאים. ביום הראשון שכרנו כרכרה ו'נהג' שלקח אותנו לסיור בכל המקומות המרכזיים. אפשר להכנס לחלק מהפגודות והמקדשים, ולטפס במדרגות עתיקות בתוכם... למחרת רצינו לעשות טיול אופניים באזור, אבל קלקול קיבה הרס את התוכנית. אז לא יצא לנו לרכב שם, אבל זה היה נראה לנו משהו שמאוד כיף לעשות. המקום שבו מרכז התיירים נקרא NYAUNG U, אבל אני לא זוכר את שם הגסטהאוס בו שהינו. בכל אופן יש שם המון מקומות.

Chaung Tha Beach

מבאגאן לקחנו אוטובוס לילה לינגנון, וישר כשהגענו לינגנון המשכנו לתחנת אוטובוס שממנה יוצאים אוטובוסים לאזור החופים ועלינו על אוטובוס בוקר של 6 שעות בערך. יש בבורמה מספר חופים, אבל חלקם הפכו כבר למאוד מתויירים ויקרים. בחוף הזה ניתן למצוא מקומות זולים ונחמדים. אנחנו הלכנו למקום שקראו לו: SHWE HIN THA. ישנו שם בחדר זוגי, על החוף, עם שירותים ומקלחת, ב15$ לחדר! החופים שם לא מיוחדים מדי. די דומה לארץ מבחינת צבע החול וצבע המים. אבל היה שם משהו מאוד מרגיע ונחמד. בר על החוף, כל החוף מלא עצי קוקוס... בירה נחמדה... נופש אמיתי. היינו כל יום כל היום בחוף, ומדי פעם יצאנו לטייל באזור. יש כפרים סמוכים עם שווקים, עשינו טיול אופניים באזור, וכו'.

תגובות


התגובה שלך

יש לך מה להוסיף? רוצה לשאול את הכותב/ת שאלה? פשוט לזרוק מילה טובה?

בקשה קטנה - אין לבקש ייעוץ באופן פרטי, נסו לשאול שאלות כאן וכך המידע יהיה זמין לכולם
אנונימי ( להתחברות )